Niinistö Ukrainas nähtud jõhkrusest: see ei ütle Venemaa kohta midagi uut (3)

Copy
Soome president Sauli Niinistö (paremal) Borodjankas.
Soome president Sauli Niinistö (paremal) Borodjankas. Foto: Markku Ulander/LEHTIKUVA/REUTERS/SCANPIX

Soome president Sauli Niinistö saabus täna esimesele visiidile Ukrainasse pärast Venemaa kallaletungi mullu veebruaris ning tõdes nähtu kohta, et ründaja jõhkrus ei ütle talle Venemaa kohta midagi uut.

Niinistö arutas Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga Kiievis Soome abi ja selle jätkamist. Zelenskõi tänas Soomet ja soomlasi Ukraina võitluse toetamise ja ukraina pagulaste võõrustamise eest.

Aruteludes tulid kõne alla ka Soome relvastuses olevad paljuräägitud lahingutankid Leopard. Niinistö sõnul sisaldab tulevane abi rohkem kui lihtsalt tanke ning Soome täpne roll koostöö ülesehitamisel Leopardide ümber on veel lahtine.

Niinistö meenutas muu hulgas, et Soomel on tänu ajateenistuse süsteemile palju kompetentsi väljaõppe valdkonnas.

Zelenskõi sõnul on ilmne, et lahinguväljal kaotusi kogenud Venemaa valmistab ette revanši ja see tuleb tagasi lüüa. See, et Ukraina vastu peab, on tema sõnul ülejäänud Euroopa julgeoleku tingimus.

«Ukraina võit on kõigi rahu hindavate riikide võit,» ütles Zelenskõi.

Presidentide ühisel pressikonverentsil tuletas ta meelde, et Ukraina võitleb nüüd sama vaenlasega nagu Soome varem oma ajaloos.

Teisipäevastel kõnelustel käsitleti ka Venemaa-vastase sanktsioonisurve säilitamist ja nendest kõrvalehoidmise tõkestamist. Niinistö rõhutas ka Venemaa valenarratiivi vastu võitlemise tähtsust.

«Meile Euroopas on väga oluline mõista, mis tegelikult juhtus ja kes mida teeb,» ütles Niinistö.

Niinistö tutvus hommikul sõjapurustustega Kiievi lähedal Borodjankas ja Butšas. Pressikonverentsil märkis ta, et on näinud tõendeid «ründaja jõhkruse kohta», kuid lisas ka hinnangu: «See ei ütle mulle Venemaa kohta midagi uut.»

Läinud nädalal teatati, et Soome toimetab Ukrainale seni suurima kaitseabipaketi, väärtuses üle 400 miljoni euro.

Niinistö oli viimati Ukrainas 2021. aasta augustis, kui ta osales Kiievis Krimmi foorumi tippkohtumisel.

Niinistö kohtus president Zelenskõiga esimest korda Ukrainas vaid mõni kuu pärast tema ametisseastumist ehk 2019. aasta septembris.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles