Sõda muutis Ukrainas suhtumist korruptantidesse

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik, Kiiev–Tallinn
Copy
Ukrainas korruptsioonikuritegusid uuriva politseiasutuse NABU töötajad näitavad hiljutise uurimise käigus konfiskeeritud sularaha. 

 
Ukrainas korruptsioonikuritegusid uuriva politseiasutuse NABU töötajad näitavad hiljutise uurimise käigus konfiskeeritud sularaha.   Foto: NABU/AFP/Scanpix

Eelmise aasta 13. detsember läheb Ukraina korruptsioonivastase võitluse ajalukku. Pealinna Kiievi halduskohus oli niivõrd korrumpeerunud, et Ukraina parlament pidi astuma demokraatliku riigi jaoks tavatu sammu: seaduse otsusega see kohus lihtsalt likvideeriti ja moodustati uus.

Koguni seitse Kiievi halduskohtunikku peavad ise peagi kohtu ette astuma, süüdistatuna aastate jooksul teadlikult kallutatud otsuste langetamises. Nende seas ka halduskohtu esimees, Ukrainas ebaausa kohtuniku sünonüümiks saanud Pavlo Vovk.

Ukrainas pole saladus, et kohtud on olnud tohutult korrumpeerunud alates riigi iseseisvumisest 1991. aastal. 2014. aastal väärikuse revolutsiooni järel väideti riiklikul tasandil, et kukutatud ja Venemaale pagenud president Viktor Janukovõtši lähedased isikud olid sisuliselt erastanud Ukraina kohtusüsteemi. Kiievi endiste halduskohtunike kohta ütleb NABU süüdistusakt otse, et nad tegid «tellimusotsuseid iseenda, aga ka poliitiliste- ja äriringkondade huvides». NABU on Ukrainas korruptsioonikuritegusid uuriv politseiasutus, mis loodi pärast väärikuse revolutsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles