Pompeo: USA hoidis 2019. aastal ära tuumasõja Pakistani ja India vahel

Copy
USA endine välisminister Mike Pompeo.
USA endine välisminister Mike Pompeo. Foto: Scott Olson / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP / Scanpix

USA endine välisminister Mike Pompeo kirjutab eile avaldatud raamatus, et India ja Pakistan olid 2019. aastal lähedal tuumasõjale, kuid Washingtoni sekkumine hoidis eskalatsiooni ära.

«Ma ei usu, et maailm teab korralikult, kui lähedal oli India-Pakistani rivaalitsemine laastavale tuumahävingule 2019. aasta veebruaris,» kirjutas tõenäoline tulevane presidendikandidaat oma raamatus «Never Give an Inch», mis on memuaarid ajast president Donald Trumpi kõrgeima diplomaadina ja varem Luure Keskagentuuri (CIA) juhina.

India korraldas 2019. aasta veebruaris õhurünnakud Pakistani territooriumile pärast seda, kui oli süüdistanud üht sealset rühmitust enesetapurünnakus, milles sai Kashmiris surma 41 India poolsõjaväelise üksuse võitlejat. Pakistan tulistas ühe India sõjalennuki alla ning võttis piloodi kinni.

Pompeo, kes oli sel ajal Vietnamis Hanois tippkohtumisel Trumpi ja Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni vahel, ütles, et teda äratas pakiline telefonikõne ühelt kõrgelt India ametnikult.

«Ta uskus, et pakistanlased olid alustanud oma tuumarelvade valmisseadmist rünnakuks. India, nagu ta mind teavitas, oli kaalumas omapoolset eskalatsiooni,» kirjutas Pompeo.

«Ma palusin tal mitte midagi teha ja anda meile minuti asjades selguse saamiseks,» ütles endine välisminister.

Pompeo sõnul veensid USA diplomaadid nii Indiat kui ka Pakistani, et kumbki pool ei valmistu tuumalööki andma.

«Ükski teine riik poleks saanud teha seda, mida meie tegime sellel ööl, et hoida ära kohutavat tulemust,» kirjutas ta.

Pompeo, kelle sõnul Pakistan tõenäoliselt võimaldas Kashmiri rünnakut, ütles, et rääkis Pakistani tolleaegse tegeliku liidri, relvajõudude juhi kindral Qamar Javed Bajwaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles