Ardern pälvis Uus-Meremaal ametsist lahkudes spontaanse aplausi

BNS
Copy
Jacinda Ardern.
Jacinda Ardern. Foto: Reuters/ScanPix

Sajad inimesed hakkasid kolmapäeval Wllingtonis spontaanselt plaksutama Jacinda Ardernile, kui ta lahkus Uus-Meremaa parlamendist peaministri kohalt tagasi astununa, ning Chris Hipkins tema järel ametisse vannutati.

«Minu jaoks on aeg. Mul lihtsalt ei jätku neljaks aastaks jõudu,» rääkis Ardern eelmisel nädalal, olles juhtinud riiki ajal, mil Uus-Meremaad tabasid looduskatastroofid ja koroonapandeemia, samuti aegade kõige rängem terrorirünnak, kui 2019. aasta märtsis tapeti mošeetulistamises Christchurchis 51 inimest.

Uus-Meremaa kindralkuberner Cindy Kiro vannutas 44-aastase Hipkinsi Wellingtonis uueks valitsusjuhiks.

42-aastame Ardern jätkab pärast peaministri kohalt lahkumist parlamendisaadikuna, kuid on teada andnud kavatsusest tõmbuda tagasi igapäevapoliitikast.

Ardern tuli peaministrina viimast korda välja varem kolmapäeval, kui sajad töötajad ja juuresolijad hakkasid tema lahkumisel omanäolisest Beehive'i parlamendihoonest spontaanselt plaksutama.

Esimeste seas, kes Arderni tänas, oli prints William.

«Aitäh Jacinda Ardern teie aastate jooksul esitatud sõpruse, juhtimise ja toetuse eest, eriti minu vanaema surma ajal,» kirjutas Briti prints ametlikul Twitterikontol.

Ardern sai esmakordselt Uus-Meremaa peaministriks 2017. aastal ning 2020. aastal saavutatud valimisvõiduga kindlustas ta oma teise ametiaja.

Viimastel kuudel viisid aga hüppeline inflatsioon ja eluasemekulude kasv tema vasaktsentristliku valitsuse populaarsuse langusele, seades ka ametisse astunud Hipkinsi valitsuse ette keerulised väljakutsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles