Hispaania plaanib liituda Ukrainasse Leopardide saatmisega (1)

Postimees
Copy
Hispaania Leopard 2 tank õppusel Lätis.
Hispaania Leopard 2 tank õppusel Lätis. Foto: TOMS KALNINS/EPA/Scanpix

Saksamaa otsus saata Leopard-tanke Ukrainasse ja lubada ka teistel riikidel seda teha on andnud Hispaaniale ja teistele Euroopa Liidu riikidele lõpliku tõuke, et ühineda tankide saatmisega, et aidata Ukrainat kevadises vastupealetungis.

Väljaanded El País ja EL MUNDO kirjutavad, et Hispaania viimistleb oma tankide saatmist osana suurest annetusest Ukrainale, milles osaleb suur rühm NATO riike. El País kirjutab, et Hispaania varudes on 53 tanki, mida võiks Ukrainale tarnida. Tankid on osa 108-st Leopardist, mille Hispaania valitsus ostis 1998. aastal Saksamaalt. El Paísi andmetel on tankidest vähemalt 20 heas seisukorras ja sama palju teisi vajaks kapitaalremonti.

Hispaania peaministripartei Hispaania Sotsialistlik Tööliste Partei kaitseb otsust tankide saatmise kohta, hoolimata sellest, et tema teised vasakpoolsed koalitsioonipartnerid - Unidas Podemos, En Comú Podem, Galicia en Común- on selle vastu.

Minister Félix Bolaños toob õhjuseks tuuakse seda, et Hispaanial on rahvusvahelised kohustused ja ta peab koostööd tegema Saksamaa, Prantsusmaa, Portugali ja USAga, ütles eesistujariigi minister Félix Bolaños. «See ei oleks arusaadav, kui meid seal ei oleks. Valitsuse seisukoht on olla koos meie liitlastega: olla koos Ukrainaga,» ütles ta Europa Pressi infotunnis.

Hispaani peaminister Pedro Sánchez oli esimene, kes pakkus Leopardi tanke Ukrainale enne suve. Kuid augustis ütles kaitseminister Margarita Robles , et need on halvas seisukorras ja neid ei saa kasutada. Arvatavasti astus Hispaania ideest tagasi pärast survet Saksamaalt, mis tarne kooskõlastama pidi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles