Saksamaa kiitis heaks Leopardide saatmise Ukrainale (11)

Copy
Poola Leopard 2 tank tulistab õppustel.
Poola Leopard 2 tank tulistab õppustel. Foto: KACPER PEMPEL / REUTERS / Scanpix

Saksamaa kiitis heaks tankide Leopard 2 andmise Ukrainale pärast nädalaid kestnud survet Kiievilt ja teistelt liitlastelt.

Berliin saadab Bundeswehri varudest 14 Leopard 2 A6 tanki ning kiidab heaks ka nende Saksa tankide saatmise teiste Euroopa riikide poolt, ütles valitsuse pressiesindaja Steffen Hebestreit avalduses. Otsus võeti vastu Saksamaa valitsuskabineti istungil.

Eesmärk on panna Ukraina jaoks kiiresti kokku kaks Leopard 2 tankipataljoni, ütles ta.

Saksa lahingutankide pataljoni kuulub tavaliselt 44 Leopard 2 tanki. Seega hõlmab tarne Ukrainasse veidi alla 90 tanki. «Esimeses etapis annab Saksamaa Bundeswehri varudest 14 Leopardi tanki suuruse kompanii,» seisab avalduses. 

Berliin kiidab heaks ka nende Saksa tankide saatmise teiste Euroopa riikide varudest, et panna Ukrainale kiiresti kokku kaks Leopard 2 tankipataljoni, lisas Hebestreit.

Saksamaa valitsus teatas, et otsus on Saksamaa ja tema lähimate Euroopa ja rahvusvaheliste partnerite intensiivsete konsultatsioonide tulemus. «See järgib meie hästi teada olevat liini toetada Ukrainat nii hästi kui võimalik,» ütles kantsler avalduses. «Me tegutseme rahvusvaheliselt tihedalt kooskõlastatult,» lisas ta.

Ukraina meeskondade väljaõpe algavat avalduse järgi Saksamaal kiiresti. Peale väljaõppe hõlmab pakett ka logistikat, laskemoona ja süsteemide hooldust.

Ukrainale on relvaabi saatnud ja lubanud paljud riigid, kuid Kiiev ihkab vaenlasest jagusaamiseks moodsamaid ja võimsamaid Leoparde.

Mitu Euroopa riiki, nende hulgas Poola ja Soome, on teatanud valmidusest saata oma varudest Ukrainale Saksa Leoparde.

Ajalehe Wall Street Journal andmetel kaldub Washington nõustuma Ukrainale Abrams M1 tankide saatmisega.

Kreml hoiatas täna, et lääne tankid hävitatakse Ukrainas lahinguväljal.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles