Vene «rahuvalvajad» tungivad üha sügavamale Gruusia territooriumile, nihutades okupatsioonijoont Lõuna-Osseetia piirkonnas. Samal ajal on venelastest sisserändajate arv riigis juba ammu ületanud 100 000 inimese piiri. Koos sellega tõusevad eluasemete ja toiduainete hinnad ning kohalikud kardavad Venemaa sissetungi, nagu oli 2008. aastal. Rus.Postimees selgitas, millised meeleolud Gruusias valitsevad.

«Me ei saa kaugemale minna,» ütleb meid saatev politseinik ja osutab majale, millest viiekümne meetri kaugusel on vaatlustorn, «seal on juba venelased.» Meie rühm peatus Hurvaleti küla äärealal, mis asub Gruusia ja nüüdseks okupeeritud Gruusia territooriumi Osseetia piiril. Tegelikult on see hall tsoon, mida ei kontrolli nendes kohtades 2008. aastal möllanud konflikti kumbki osapool.

Venemaa vaatlusposti lähedal tuleb meie juurde Nora Batonisašvili, ta on osseet ja elab Hurvaletis juba 83 aastat. Tema 63-aastane poeg Gogi elab koos emaga, teeb kodutöid, aitab eakat naist jõudumööda. Nõukogude Liidu ajal teenis mees SDVs asuvas Nõukogude väerühmituses. Gogi oli ZIL-135 juht, vedas õhutõrjesüsteemide rakette, mida ta isegi mõningase uhkusega meenutab.

Kuid sellest ajast saadik on Kaukaasia mägijõgedest palju vett merre voolanud. Gruusia iseseisvus, 2008. aastal tuli nendesse piirkondadesse sõda ja koos sellega Vene sõdurid, kes lubasid Nõukogude Liidu Hurvaleti külla tagasi tuua.

Kommentaarid (6)
Copy