Ukraina karmistab karistust allumatuse ja deserteerumise eest armees

Copy
Ukraina relvajõudude ülem kindralmajor Valeri Zalužnõi Kiievis ülemraadas 28. juulil 2022.
Ukraina relvajõudude ülem kindralmajor Valeri Zalužnõi Kiievis ülemraadas 28. juulil 2022. Foto: Ukraina presidendikantselei / Planet Pix via ZUMA Press Wire / Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kirjutas kolmapäeval alla seadusele, millega karmistatakse karistust allumatuse ja relvajõududest deserteerumise eest.

Rangemalt hakatakse karistama ka komandöride ähvardamise, lahinguväljalt põgenemise ja alkoholi tarvitamise eest, selgub Ukraina parlamendi kodulehel avaldatud seaduse tekstist.

Seadus keelab kohtutel süüdimõistetud sõjaväelastele lühendatud ja tingimisi karistuste andmise.

Deserteerumise eest võib saada kuni 12-aastase vanglakaristuse, allumatuse ja võitlemast keeldumise eest kuni 10 aastat, ülema ähvardamise eest on ette nähtud 7-aastane vangistus.

Inimõigusaktivistid ja mõned organisatsioonid on detsembris parlamendis vastu võetud uut seadust kritiseerinud ja nad püüdsid mõjutada presidenti seda mitte allkirjastama.

Vastav petitsioon sai ligi 35 000 allkirja.

«Selle asemel et tänada sõdureid, kes on suutnud peaaegu aasta jooksul ära hoida Venemaa täieliku invasiooni ning viinud edukalt läbi territooriumi vabastamise operatsioone, saavad nad pisima erimeelsuse või märkuse eest komandöridele vanglakaristuse,» seisis petitsioonis.

Ukraina relvajõudude ülem Valeri Zalužnõi õigustas seadust.

Zalužnõi sõnul peegeldab tema seisukoht rühma- ja sõjaväeüksuste komandöride nõudmist, et leitaks süstemaatiline lahendus mitmele küsimusele, ja et sõja olukorras on vaja kiireid ja tõhusaid lahendusi.

«Sõjaväe aluseks on distsipliin. Ja kui seaduste lüngad ei taga [distsipliini] pidamist, toob see kaasa suuremaid kaotusi,» ütles Zalužnõi Telegramis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles