Soome välisminister loodab NATO liikmesuse ratifitseerimist juuliks

Copy
Soome välisminister Pekka Haavisto.
Soome välisminister Pekka Haavisto. Foto: DANIEL MIHAILESCU/AFP/Scanpix

Soome välisminister Pekka Haavisto avaldas täna lootust, et Soome ja Rootsi NATO liikmesuse ratifitseerimisprotsess jõuab vaatamata tülile Türgiga lõpule enne juulikuist Vilniuse tippkohtumist.

Ankara lükkas teisipäeval tähtajatult edasi kõnelustevooru Rootsi ja Soomega NATO-sse astumise üle, sest Recep Tayyip Erdoğani vihastas koraani põletamine nädalavahetusel Stockholmis Türgi saatkonna ees, millel Rootsi valitsus sündida lasi.

Haavisto ütles Riias ajakirjanikele: «Me eeldame, et Vilniuse NATO tippkohtumisele lähenedes saab nii Soome kui Rootsi ratifitseerimine edasi liikuda.»

Ta tõdes, et protestid tekitasid Türgi ratifitseerimisplaanis tõrkeid, kuid Haavisto sõnul jätkavad Soome ja Rootsi tööd nende ületamiseks.

«Meil ei ole Türgiga praegu ajakava,» ütles ta ja lisas, et viivituse tegelikuks põhjuseks võivad olla Türgi valimised, mis on mai keskel.

«Aga me näeme väikest ajaauku pärast valimisi ja enne Vilniuse tippkohtumist, kus me loodame, et ratifitseerimisprotsess saab edasi minna.»

Rootsi ja Soome NATO-ga liitumise taotlused peavad ratifitseerima kõik 30 senist liikmesriiki. Kõik peale Türgi ja Ungari ongi seda juba teinud. Ungari on öelnud, et jõuab ratifitseerimiseni veebruaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles