Allikas: Euroopa riik tegi ettepaneku toetada Ukrainat kobarlaskemoonaga

Copy
Arvatavate kobarlaengutega Vene raketi plahvatamata sabaosa Ukrainas. Foto on illustratiivne.
Arvatavate kobarlaengutega Vene raketi plahvatamata sabaosa Ukrainas. Foto on illustratiivne. Foto: Genya Savilov / AFP / Scanpix

Üks Euroopa riik on teinud ettepaneku saata Ukrainasse kobarlaskemoona, arvates, et see vastuoluline lahingumoon, mille kasutamise eest on Venemaa hukka mõistetud, aitaks ukrainlasi lahinguväljal, ütles eile selle riigi ametnik Washingtoni külastades AFPle.

Ametnik, kes ei soovinud enda ega riigi nime avalikustamist, ütles, et tema valitsus on kiitnud tarne heaks ning taotleb luba Saksamaalt, mis on seotud sellise laskemoona tootmisega.

ÜRO lepe, mida toetab enamik lääneriike, keelab kobarpommide kasutamise.

Venemaa ei ole leppega ühinenud ning ÜRO on väljendanud muret seoses sellise laskemoona kasutamisega Venemaa rünnakutes alates tungimisest Ukrainasse mullu 24. veebruaril.

Euroopa ametnik väitis, et kobarlaskemoon on muutunud kaasaegsemaks ning Läänel on vaja toetada Ukrainat, mis saaks kasutada seda pealetungivate Vene vägede vastu.

«Ukrainlased paluvad neid. Need on legitiimsed relvad. Nende kaasnev kahju ei ole enam suur. See oli äärmiselt suur 1940. ja 1950. aastatel. Nüüd on need üsna hallatavad,» ütles ametnik Washingtonis.

«Ukrainal on vaja selle sõja võitmist. See on eesmärk,» lausus ta.

«Venelased on kasutanud igasuguseid relvi, mis on 100 korda kohutavamad kui kobarlaskemoon.»

Ametnik möönis, et Saksamaal võib otsuse langetamiseks aega kuluda.

Ajakiri Foreign Policy kirjutas varem sel kuul, et Türgi on toimetanud Ukrainale külma sõja aegset kobarlaskemoona, mille töötas välja USA tankide hävitamiseks. Ankara eitab seda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles