INTERVJUU Soome välisminister Pekka Haavisto: viivitus NATO teel tekitab riske (1)

Külli Kapper
, välisuudiste toimetaja
Copy
Ukraina abistamisega kaasneb risk, mis väljendus mullu ka Nord Streami torujuhtmega toimunus, ütleb Soome välisminister Pekka Haavisto. 
Ukraina abistamisega kaasneb risk, mis väljendus mullu ka Nord Streami torujuhtmega toimunus, ütleb Soome välisminister Pekka Haavisto. Foto: Eero Vabamägi

Meie sõnum Soome ja Rootsi NATO liikmesust mitte ratifitseerinud riikidele on, et kui Euroopas on sõda, peab NATO saama teha kiireid ja mõjusaid otsuseid, ütleb Soome välisminister Pekka Haavisto.

Eesti visiidi ajal Postimehele antud intervjuus lausus Haavisto veel, et Soomet teeb murelikuks, et Venemaa on sanktsioonidest kõrvale hiilinud kolmandate riikide kaudu.

Tunneli lõpus paistab alati valgus, seetõttu küsin, millisena näete Soome ja Venemaa sõjajärgseid suhteid?

Praegu paistab tunneli lõpus väga vähe valgust. Näen vilkumas vaid kolme väikest tulukest. Üks on teraviljalepe, mis aitas takistada üleilmset toidujulgeoleku probleemi ja võimaldas Ukrainast toitu eksportida. Teine küsimus puudutab tuumaohutust, kus on sõja ajal olnud võimalik mõlema konflikti osalisega teemat käsitleda. Kolmandaks sõjavangide vahetus, mida on aidanud hallata ja läbi rääkida Türgi. Aga isegi kõige pimedamatel aegadel on hea pidada meeles, et kuskil on läbirääkimiste võimalus, ja siis laiendada seda ruumi.

Soome on alati mõelnud Euroopa julgeolekuarhitektuurile, aidanud seda kavandada. Oleme 2025. aastal Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) eesistujariik ja loodame, et selleks ajaks on sõda läbi, Venemaa on tõmmanud ennast okupeeritud aladelt tagasi, vastutab tehtu eest ning meil on lahendus, mis on Ukraina suhtes õiglane, kaitseb Ukraina iseseisvust ja piire. Siis oleme täiesti uues olukorras.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles