Biden toetab rahumeelset protesti politsei tapetud mustanahalise asjas

Copy
USA Tennessee osariigi Memphise linna politseinike vägivalla tõttu surnud Tyre Nicholsi ema RowVaughn Wells ja kasuisa Rodney Wells kuulasid neljapäeval peetud mälestusüritusel kõnelenuid ning kutsusid hiljem kõiki inimesi, kes soovivad pärast vägivaldse videolõigu avaldamist reede õhtul oma protesti avaldada, teha seda vaid rahumeelsel viisil.
USA Tennessee osariigi Memphise linna politseinike vägivalla tõttu surnud Tyre Nicholsi ema RowVaughn Wells ja kasuisa Rodney Wells kuulasid neljapäeval peetud mälestusüritusel kõnelenuid ning kutsusid hiljem kõiki inimesi, kes soovivad pärast vägivaldse videolõigu avaldamist reede õhtul oma protesti avaldada, teha seda vaid rahumeelsel viisil. Foto: Gerald Herbert / AP / Scanpix

USA president Joe Biden kutsus neljapäeval säilitama rahu seoses juhtumiga, milles viiele mustanahalisele politseinikule esitati muu hulgas ka mõrvasüüdistus mustanahalise liiklusrikkujast mehe surnuks peksmise eest, ning väljendas oma toetust rahumeelsele meeleavaldusele.

«Ajal, mil ameeriklased leinavad, viib justiitministeerium läbi oma juurdlust ning osariigi võimud jätkavad oma tööd. Liitun Tyre' perekonna üleskutsega rahumeelseteks meeleavaldusteks,» ütles Biden viitega tapetud mehele Tyre Nicholsile.

«Raev on mõistetav, ent vägivald ei ole iialgi vastuvõetav.»

USA võimud esitasid neljapäeval viiele politseinikule teise astme mõrva süüdistuse seoses 29-aastase Nicholsi surmaga lõppenud peksmisega Tennessee osariigis.

Memphise politsei politseinikud pidasid Nicholsi kinni 7. jaanuaril liiklusrikkumise eest, mida nimetati «hoolimatuks» juhtimiseks.

Pärast seda algas tagaajamine ning politsei «toorutses» temaga nii, et mees oli «äratundmatu», ütlesid perekonna advokaadid Ben Crump ja Antonio Romanucci avalduses.

Viis politseinikku vallandati pärast politsei sisejuurdlust, mis leidis, et mehed olid rikkunud mitut politsei põhimõtet. Sealjuures kasutasid nad liigset jõudu, ei pidanud kinni politseiniku kohusest sekkuda ja kohusest anda abi, ütles politsei läinud reedel.

Nichols viidi kriitilises seisundis haiglasse, kus ta suri 10. jaanuaril, märkis politsei.

«Need politseinikud leiti olevat otseselt vastutavad härra Nicholsi füüsilise väärkohtlemise eest,» ütles Memphise politseiülem Cerelyn Davis kolmapäeva õhtul. «See ei ole mitte lihtsalt ametialane läbikukkumine, tegu on läbikukkumisega elementaarse inimsuse tasandil teise isiku vastu. See vahejuhtum oli õõvastav, hoolimatu ja ebainimlik.»

Viiele politseinikule – Justin Smithile, Tadarrius Beanile, Demetrius Haleyle, Emmitt Martin III-le ja Desmond Mills nooremale – esitati veel täiendavalt süüdistused ründamises ja inimröövis raskendatud kujul. Kõik viis meest on vahi all.

Ametnike sõnul avalikustatakse vahejuhtumi salvestus reede õhtul kohaliku aja järgi kell 18 (Eesti aja järgi ööl vastu laupäeva kell 2).

Erinevad ametnikud ja advokaadid, kes on videolõiku juba näinud, kirjeldavad seda õõvastavana.

Nicholsi perekond kutsus inimesi üles avaldama oma protesti rahumeelselt, sest nii soovinuks ka nende poeg Tyre.

Advokaadid lisasid, et Nicholsi peksmine viitab hädavajalikule muutusele ja reformile, mis tagaks, et selline politseivägivald lõppeks juhtumite puhul, mis on madala ohutasemega protseduurid, nagu näiteks antud juhutmi puhul liiklusrikkumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles