Läinud suve lõpus hakkas maalapp Lõuna-Venemaal asuva Bakinskaja küla veerel täituma värskete haudadega, millel puust ristid ja kurikuulsa Wagneri palgaarmee sümbolitega pärjad – selle kuu lõpuks oli seal juba paarsada kalmuküngast.

Võrreldes Krasnodari krai maapinda maetud meeste nimesid kohtudokumentide, avalike andmebaaside ja sotsiaalmeediapostitustega, leidis uudisteagentuur Reuters kinnitust, et paljud neist olid endised vangid, kelle Wagneri liider Jevgeni Prigožin värbas armuandmise lubadusega Ukrainasse rindele võitlema.

Videod ja fotod haudadest Krasnodari krais ilmusid sotsiaalmeediasse esimest korda detsembris. Reuters kasutas Maxar Technologiese ja Capella Space'i satelliidipilte ning tuvastas, et jäädvustused olid tehtud Bakinskaja surnuaial.

Jäädvustused näitavad, et Wagneri kasutatav maalapp oli suvel veel tühi, novembri lõpuks oli seal kolm rida haudu ja jaanuari alguseks oli see kolmveerandi ulatuses täis. 24. jaanuariks, mil ajakirjanikud paika külastasid, oli pea kogu krunt ära kasutatud.

Sinna maetud 39 endisest vangist, kelle isiku Reuters tuvastas, olid kümme trellide taha saadetud mõrva või tapmise eest, 24 röövimise eest ja kaks kehavigastuste tekitamise eest. Ülejäänute kuritööd ulatusid narkootikumide tootmisest ja müümisest kuni väljapressimiseni.

Kommentaarid (5)
Copy