OPCW: Süüria on süüdi 2018. aasta kloorirünnakus

Copy
Süüria, Douma 17. aprill 2018.
Süüria, Douma 17. aprill 2018. Foto: Stringer/AFP PHOTO/Scanpix

Ülemaailmne keemiarelvade järelevalveorganisatsioon süüdistab täna ilmunud kauaoodatud raportis Süüriat 2018. aasta kloorirünnakus, mis nõudis 43 inimese elu.

Uurijate sõnul on neil põhjust uskuda, et vähemalt üks Süüria õhujõudude helikopter heitis kodusõja ajal kaks ballooni mürgist gaasi mässuliste käes olnud Douma linna.

Damaskus ja tema liitlane Moskva on väitnud, et rünnaku lavastasid päästetöötajad USA korraldusel, kes mõni päev hiljem korraldasid koos Suurbritannia ja Prantsusmaaga Süüriale õhurünnakuid.

Douma juhtum tekitas lahkarvamusi ka seetõttu, et kaks endist töötajat seadsid kahtluse alla Haagis baseeruva Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioon esialgsed leiud.

Nüüd ütles OPCW aga, et tema uurijad kaalusid mitut võimalikku stsenaariumi ja jõudsid järeldusele, et rünnaku toimepanija on Süüria Araabia Õhujõud.

«Keemiarelvade kasutamine Doumas ja kus tahes on lubamatu rahvusvahelise õiguse rikkumine,» ütles OPCW peadirektor Fernando Arias.

«Maailm teab fakte ja rahvusvahelise kogukonna ülesanne on astuda samme OPCW-s ja kõrgemal.»

OPCW teatas, et vähemalt üks Süüria õhuväe helikopter Mi-8/17, mis tõusis õhku Dumayri õhuväebaasist ning tegutses Tiigrivägede korraldustel, «heitis ( 7. aprillil 2018) kaks kollast silindrit».

Silindrid tabasid kaht elumaja Douma kesklinnas.

Esimene lõhkes ning eritas mürgist kloorigaasi, mis levis hoones kiiresti, tappes 43 inimest ja mõjutas veel kümneid, seisis raportis. Teine maandus ühes korteris ning eritas gaasi aeglaselt ja mõjutas kergeloomuliselt esimesi inimesi sündmuskohal.

Douma oli intsidendi ajal mässuliste kontrolli all.

Süüria on süüdistanud mässulisi ja päästjaid rünnaku lavastamises, tuues sündmuskohale surnukehi ja neid filmides. Samuti väideti, et tabamuse sai islamistide keemiatehas.

OPCW sõnul uurisid nad ka valitsusvägede ja nende toetajate versiooni toimunust, kuid ei leidnud mingeid konkreetseid andmeid selle tõesuse kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles