KOOLID RUSUDES Ida-Ukraina küla ainus õpetaja püüab laste tulevikku päästa oma elutoas tunde andes (1)

, AFP ajakirjanik
Copy
Ida-Ukrainas on paljudes asulates koolimajad hävinud. Volodõmõr koolimaja ees Donetski oblastis Drobõševe külas.
Ida-Ukrainas on paljudes asulates koolimajad hävinud. Volodõmõr koolimaja ees Donetski oblastis Drobõševe külas. Foto: OLEG PETRASJUK / EPA / SCANPIX

Ida-Ukrainas Donetski oblastis elav õpetaja Oleksandr Pohorjelov jalutab aeg-ajalt mööda künklikku teed oma koduküla koolimajani, kus ta andis enam kui kaks aastakümmet tunde. Nüüd ootavad teda seal värviküllaste ruumide ning õpilaste ja kolleegide jutuvada asemele vaikivad varemed.

Koolimaja hävitati aprillis, kui külast ning seda ümbritsevast tööstuspiirkonnast sai rindejoon Vene agressioonivägede ja Ukraina üksuste vahel.

Praegu käib 45-aastane mees koolimajas kogumas suurtükirünnakule vastu pidanud õppematerjale, et nende abil anda enda elutuppa sisse seatud klassiruumis haridust käputäiele külasse alles jäänud lastele.

«Mida tunneb õpetaja, kui näeb, et kõik on hävitatud?» lausus Pohorjelov, seistes sarnaselt paljudele teistele sealsetele majadele purustatud koolimaja ees külas, kus ta ise üles kasvas.

«Arst peab ravima patsiente ja õpetaja peab õpetama lapsi,» ütles ta. «Kui kool hävitati, otsustasin pakkuda lastele tunde kodus, et nad saaks suhelda.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles