Tšehhis algas presidendivalimiste otsustav voor

Copy
Tšehhid hääletavad presidendivalimiste teises voorus.
Tšehhid hääletavad presidendivalimiste teises voorus. Foto: RADOVAN STOKLASA / REUTERS / Scanpix

Tšehhis algas täna presidendivalimiste teine voor, kus ametist lahkuva Miloš Zemani koha üle lähevad vastamisi erukindral ja populistist miljardär.

Kindral Petr Pavel ja ekspeaminister Andrej Babiš jõudsid teise vooru pärast seda, kui kaks nädalat tagasi peetud esimeses voorus ei pälvinud häälteenamust ükski kaheksast kandidaadist.

Arvamusküsitluste järgi on favoriidiks sõltumatu Pavel, kes võitis esimeses voorus 35,4 protsenti häältest. Babiš platseerus teisele kohale 34,99 protsendiga häältest. Teise vooru eel lubasid Pavelit toetada kolm välja langenud kandidaati.

Pavel (61) on endine NATO sõjalise komitee esimees ja poliitiline uustulnuk, kes on avaldanud tugevat toetust Ukraina abistamisele Vene invasiooni tõrjumisel ning rõhutanud Euroopa Liitu ja NATOsse kuulumise olulisust.

Babiš (68), kelle populistlik liikumine ANO läks 2021. aasta üldvalimiste järel opositsiooni, jagab oma liitlase Zemani euroskeptilisi vaateid ja on innukas rändevastane.

Hoolimata Babišit tabanud arvukatest skandaalidest, ei ole tema toetus oluliselt langenud, seda eriti vanemate valijate seas.

Loetud päevad enne esimest vooru mõistis Praha kohus Babiši õigeks Euroopa Liidu toetusrahade omastamises kahe miljoni euro ulatuses. Babiši sõnul olid süüdistused poliitiliselt ajendatud.

Vastuoluline on olnud ka tema valimiskampaania, mille käigus ta ütles, et ei saadaks Poolasse ega Baltimaadesse sõdureid, kui neid liitlasriike rünnataks. Hiljem võttis ta sõnad tagasi.

Ametist lahkuv Zeman on tekitanud lahkarvamusi Moskvaga sõbrustamise tõttu, mis kestis kuni Ukraina-invasiooni alguseni mullu 24. veebruaril, ja Hiinaga lähemate suhete edendamisega.

Zeman oli riigi esimene rahvahääletusel valitud president ja tema teine ning viimane viieaastane ametiaeg saab läbi märtsis.

Hääletamine lõppeb homme kell 14.00 kohaliku aja järgi (kell 15.00 Eesti aja järgi) ja tulemused selguvad õhtuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles