USA plaanib saata tippkohtumise ajaks Souli oma luurelennuki

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA luurelennuk E-8C Joint STARS
USA luurelennuk E-8C Joint STARS Foto: Wikimedia

Ameerika Ühendriigid plaanivad saata Lõuna-Koreasse märtsi lõpus toimuva tippkohtumise ajaks oma luurelennuki, kirjutab uudisteagentuur Yonhap viitega Lõuna-Korea armee allikale.

USA ja Lõuna-Korea sõjaväelased kaaluvad erilennuki E-8C Joint STARS kasutamise vajalikkust. «Me peame Ühendriikidega läbirääkimisi luurevõimekuse tõstmiseks tuumanõupidamiste ajal,» rääkis allikas.

Tuumarelvastust puudutav rahvusvaheline tippkohtumine toob 26.-27. märtsil Souli 53 riigi liidrid, nende seas ka USA presidendi Barack Obama.

Põhja-Korea on nimetanud seda nõupidamist «lubamatuks provokatsiooniks».

Lennukit E-8C Joint STARS plaanitakse kasutada selleks, et jälgida Põhja-Korea maa-maa tüüpi rakettide, suurtükkide ja vägede ümberpaiknemist.

Lennuk on 46,6 meetrit pikk, 44,2 meetrit lai ja 12,9 meetrit kõrge. Seda kasutati näiteks Lahesõjas 1991. aastal. E-8C Joint STARS suudab püsida õhus järjest 11 tundi ja selle lennukiirus on 980 kilomeetrit tunnis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles