EL ärgitas Iisraeli kasutama surmavat jõudu ainult viimase abinõuna (1)

Copy
Iisraeli julgeolekujõud tänavatel pärast tulistamist Jerusalemma vanalinna lähedal, 28. jaanuaril 2023. a.
Iisraeli julgeolekujõud tänavatel pärast tulistamist Jerusalemma vanalinna lähedal, 28. jaanuaril 2023. a. Foto: Abir Sultan/epa/Scanpix

Euroopa Liit avaldas muret eskaleeruva vägivalla pärast Iisraelis ja okupeeritud territooriumidel ning ärgitas juudiriiki kasutama surmavat jõudu ainult viimase abinõuna.

«Euroopa Liit tunnustab täielikult Iisraeli legitiimseid julgeolekumuresid, millele annavad tunnistust hiljutised terrorirünnakud, kuid tuleb rõhutada, et surmavat jõudu võib kasutada ainult viimase abinõuna, kui see on elude kaitsmiseks rangelt vältimatu,» ütles bloki välispoliitikajuht Josep Borrell.

Jeruusalemma sünagoogis hukkus eile tulistamises seitse inimest ja veel kaks said haavata täna hommikul aset leidnud rünnakus.

Tulistamised järgnesid üheksa palestiinlase hukkumisele Iisraeli armee operatsioonis okupeeritud Läänekalda Jenini põgenikelaagris.

Borrell ütles, et EL mõistab rünnakud karmilt hukka ja nimetas neid «hullumeelseks vägivalla ja viha aktiks».

Samuti rõhutas ta, et Iisraeli väed on alates aasta algusest tapnud Läänekaldal 30 palestiinlast.

Ta märkis, et mullune ohvrite arv, kui Iisraeli väed tapsid Läänekaldal üle 150 palestiinlase, nende seas 30 alaealist, oli suurim alates teise Palestiina intifada ehk ülestõusu lõpust 2005. aastal.

«See vägivalla ahel on vaja kiiremas korras lõpetada ja teha tuleb sisulisi jõupingutusi rahuläbirääkimiste taasalustamiseks. Kutsume kõiki osapooli provokatsioonidele mitte alluma,» lisas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles