Põhja-Korea eitas relvatehinguid Venemaaga (5)

Copy
Põhja-Korea raketikatsetus.
Põhja-Korea raketikatsetus. Foto: KCNA/AFP/Scanpix

Põhja-Korea eitas täna relvade tarnimist Moskvale seoses USA süüdistusega, et Pyongyang varustas relvadega Venemaa erasõjafirmat Wagner.

Washington nimetas kuu algul Wagneri «rahvusvaheliseks kuritegelikuks organisatsiooniks», viidates rühma ÜRO Julgeolekunõukogu sanktsioone rikkuvatele relvatehingutele Pyongyangiga.

Valge Maja näitas USA luurefotosid Venemaa raudteevagunitest, mis sisenesid Põhja-Koreasse, võtsid peale rakette ning naasid Venemaale.

Korea ametliku uudisteagentuuri edastatud avalduses lükkas Põhja-Korea kõrge ametnik süüdistused tagasi, hoiatades, et USA-d ootavad ees «tõeliselt ebasoovitavad tagajärjed», kui nad jätkavad «kuulujutu» levitamist.

«Püüe (Põhja-Korea) mainet määrida olematu asja fabritseerimisega on tõsine provokatsioon, mida ei saa lubada ja mis paratamatult toob kaasa reaktsiooni,» ütles USA asjade ameti peadirektor Kwon Jong-gun.

Kwon nimetas seda ka «rumalaks katseks õigustada oma relvade tarnimist Ukrainale».

Nädala algul lubas USA president Joe Biden anda Kiievile 31 võimsat Abramsi tanki, mis peaks aitama Kiievil Moskva sissetungi vastu võidelda.

Seda sammu sarjas reedel Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni mõjukas õde Kim Yo-jong, kes süüdistas Washingtoni tankide Ukrainasse saatmisega «punase joone edasises ületamises».

Põhja-Korea on Süüria ja Venemaa kõrval ainus riik, kes tunnustab Venemaa okupeeritud Luhanski ja Donetski oblasti iseseisvust.

Venemaa, üks viiest ÜRO Julgeolekunõukogu alalisest liikmest, on pikka aega püüdnud vähendada survet tuumarelvastatud Põhja-Koreale, paludes sellele koguni humanitaarkaalutlustel leevendust rahvusvahelistest sanktsioonidest.

Kim Jon-un kuulutas septembris Põhja-Korea «pöördumatuks» tuumariigiks.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles