Tuneesias peetakse parlamendivalimiste teine voor

Copy
Tuneesia president Kais Saied, kes kindlustab parlamendivalimistega oma tunamulluse võimupöörde.
Tuneesia president Kais Saied, kes kindlustab parlamendivalimistega oma tunamulluse võimupöörde. Foto: Slim Abid/Tuneesia presidendi kantselei/AP/Scanpix

Tuneesias peetakse täna parlamendivalimiste teine voor, kuid valijad on hõivatud majandusmuredest ja aktiivsus tõotab tulla erakordselt mada.

Tuneesia 161-kohalise parlamendi 131 koha pärast võistleb 262 kandidaati.

President Kais Saied kärpis 2021. aasta 25. juulil rea erakordsete meetmetega oluliset parlamendi võimu.

Ta saatis pärast kuid kestnud poliitilist patiseisu ja koroonapandeemia tõttu süvenenud majanduskriisi parlamendi laiali ja tankid selle vastu, haarates võimu kümme aastat pärast diktaator Zine El Abidine Ben Ali kukutanud rahvarevolutsiooni.

Seejärel surus Saied läbi uue põhiseaduse ja kaotas 2014. aastast kehtinud presidentaal-parlamentaalse süsteemi. Uus konstitutsioon annab presidendile pea piiramatu võimu ja sätestab 161-kohalise kummitemplina toimiva parlamendi.

Valimiste esimene voor peeti detsembris ja sellest võttis osa vaid 11,2 protsenti registreeritud valijaist.

Parlamendivalimistes nähakse viimast sammu Saiedi võimupöörde kindlustamiseks. Sellega asub ametisse pea igasuguse võimuta parlament, kel ei ole võimalik riigpead vastutusele võtta.

Analüütikud eeldavad ka sel pühapäeval Tuneesia 7,8 miljoni hääleõigusega kodaniku ülimadalat valimisaktiivsust.

Suuremad erakonnad, seal hulgas Saiedi vihavaenlane, eelmises parlamendis enamuses olnud islamistlike joontega Ennahdha, boikoteerivad valimisi.

«Sel parlamendil on väga väike legitiimsus ja president, kes on tänu 2022. aasta põhiseadusele kõikvõimas, kontrollib seda, nagu heaks arvab,» ütles Tunise Columbia Global Centeri direktor Youssef Cherif.

Tuneeslased on kaotanud huvi politiika vastu, lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles