Peruu president kutsus kongressi taas valimisi ettepoole tooma

BNS
Copy
Dina Boluarte.
Dina Boluarte. Foto: EPA/Peruvian Presidency/SCANPIX

Peruu president Dina Boluarte kutsus pühapäeval taaskord kongressi välja kuulutama ennetähtaegsed valimised, millega teha lõpp nädalaid kestnud ohvriterohketele meeleavaldustele, ning hoiatas, et vastasel korral püüab ta põhiseadusliku reformiga valimised välja kuulutada.

Lõuna-Ameerika riik on olnud sügavas poliitkriisis pea igapäevaste tänavameeleavaldustega alates 7. detsembrist, kui toona riiki tüüronud Pedro Castillo vahistati püüde eest saata kongress laiali ja valitseda määruste alusel.

Seitsme nädala jooksul on meeleavaldustega seoses saanud kokkupõrgetes julgeolekujõudude ja protestijate vahel surma 48 inimest, seal hulgas üks politseinik, ütles Peruu ombudsmani büroo.

Detsembris tõid seadusandjad 2026. aastale määratud korralised valimised 2024. aasta aprillile, ent kuna protestijad ei näidanud üles leppimise märke, siis tahab Boluarte neid pidada sel aastal. Kongress lükkas sarnase üleskutse laupäeval tagasi.

Boluarte ütles, et kui seadusandjad keelduvad, siis teeb ta ise ettepaneku põhiseadust muuta, nii et esimene valimisvoor oleks oktoobris ja teine detsembris.

Parlament koguneb esmaspäeval, et arutada valimiste võimalikku ajakava.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles