Põud Aafrika Sarve regioonis seab 22 miljonit inimest silmitsi näljaga

Copy
USA suursaadik ÜRO-s Linda Thomas-Greenfield saabus pühapäeval Somaalia pealinna Muqdishosse, kus ta kutsub maailma doonoreid andma viivitamatut abi näljahäda künnisel olevatele Aafrika Sarve riikidele. Tema sõnul on näljahäda "rahvusvahelise kogukonna ülim läbikukkumine".
USA suursaadik ÜRO-s Linda Thomas-Greenfield saabus pühapäeval Somaalia pealinna Muqdishosse, kus ta kutsub maailma doonoreid andma viivitamatut abi näljahäda künnisel olevatele Aafrika Sarve riikidele. Tema sõnul on näljahäda "rahvusvahelise kogukonna ülim läbikukkumine". Foto: Cara Anna / AP / Scanpix

Viimase nelja aastakümne rängim põud Aafrika Sarve piirkonnas Etioopiast Keenia ja Somaaliani seab umbes 22 miljonit inimest silmitsi näljaga, hoiatas ÜRO.

Regiooni elanikud on kogemas viiendat järjestikust vähese vihmaga perioodi alates 2020. aasta lõpust.

Maailmaorganisatsiooni kohaselt ähvardab tõsine toidupuudus 12 miljonit inimest Etioopias, 5,6 miljonit Somaalias ja 4,3 miljonit Keenias.

ÜRO Maailma Toiduprgramm (WFP) märkis 23. jaanuari raportis, et alates 2022. aasta algusega võrreldes on selliste inimeste arv peaaegu kahekordistunud.

Aafrika Sarv on üks kliimamuutusest kõige haavatavamaid piirkondi ning äärmised ilmastikuolud on üha sagedasemad ja intensiivsemad.

Alates 2016. aastast on 13 vihmaperioodi olnud keskmisest väiksema sademete hulgaga.

Somaalias oli viimati näljahäda 2011. aastal, kui nälga suri 260 000 inimest, pooled neist nooremad kui kuueaastased lapsed. ÜRO hinnangul oli see põhjustatud asjaolust, et rahvusvaheline kogukond ei reageerinud piisavalt kiiresti.

Kiire tegutsemine 2017. aastal hoidis ära uue näljahäda.

ÜRO on taotlenud piirkonna abistamiseks sel aastal 5,9 miljardit dollarit, kuid maailmaorganisatsiooni liikmete lubatud toetused katavad vaid 55,5 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles