Jaapan ja NATO tõotavad kindlat vastust Hiinale ja Venemaale

Copy
NATO peasekretär Jens Stoltenberg ja Jaapani peaminister Fumio Kishida.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg ja Jaapani peaminister Fumio Kishida. Foto: Takashi Aoyama/AFP/Scanpix

Jaapan ja NATO peavad jääma ühtseks ja kindlaks julgeolekuohtude eest, mis lähtuvad Hiinast, Põhja-Koreast ja Venemaa sõjast Ukrainas, ütles alliansi peasekretär Jens Stoltenberg täna Jaapanis.

Stoltenberg hoiatas, et Peking jälgib Ukrainas toimuvat tähelepanelikult ja "saab õppetunde, mis võivad mõjutada tema tulevasi otsuseid".

Aasias ringreisil viibiv ja demokraatlike liitlastega sidemeid tugevdav NATO peasekretär kohtus teisipäeval Jaapani peaministri Fumio Kishidaga.

"See, mis täna Euroopas juhtub, võib homme juhtuda Ida-Aasias. Sestap peame jääma ühtseks ja kindlaks ning seisma üheskoos vabaduse ja demokraatia eest," ütles ta.

Stoltenberg ja Kishida väljendasid muret Hiina ja Venemaa ühe süveneva koostöö pärast.

"Juhtisime murega tähelepanu Venemaa kasvavale sõjalisele koostööle Hiinaga, seal hugas ühisoperatsioonidele ja õppustele Jaapani läheduses," ütlesid nad ühisavalduses.

Esmaspäeval Soulis viibides palus Stoltenberg Lõuna-Koreal suurendada sõjalist toetust Ukrainale ja soovitas uuesti läbi vaadata oma poliitika mitte eksportida relvi konflikti sattunud riikidesse.

Teisipäeval kiitis ta Tokyo tugevat positsiooni ja olulist toetust Ukrainale.

Tokyo on kehtestanud koos teiste G7 riikidega Moskvale sanktsioonid ning saatnud Ukrainale kaitsevarustust ja pakkunud pelgupaika sõjapõgenikele.

Stoltenberg ütles, et nad jagavad Kishidaga muret Põhja-Korea provokatiivse käitumise pärast, mis kätkeb endas nii tuuma- kui ballistiliste rakettide katsetusi.

Ta kinnitas aga, et Hiina ei ole vaenlane, kuid hoiatas tema suureneva sõjalise kohalolu eest Aasias ning naabrite kiusamise ja Taiwani ähvardamise eest.

Kishida ütles, et Jaapan rajab suheteks NATO-ga sõltumatu esinduse ning kaalub alliansi kõrgetasemelistest kohtumistest regulaarset osavõtmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles