Peruu kongress ei suutnud ikka veel presidendivalimistes kokku leppida

Copy
Tuhanded inimesed Peruu pealinnas Limas meelt avaldamas.
Tuhanded inimesed Peruu pealinnas Limas meelt avaldamas. Foto: Paolo Aguilar / EPA / Scanpix

Peruu kongress ei suutnud ka eile jõuda üksmeelele presidendivalimiste varasemas korraldamises, kõnelusi jätkatakse täna.

Riigipea Dina Boluarte on palunud ennetähtaegsete presidendivalimiste korraldamist juba sel aastal. Kongress lükkas tema eelmise palve eelmisel nädalal tagasi.

Valimised otsustati juba tuua 2026. aastalt varasemaks ja pidada järgmise aasta aprillis.

Peruu kongressis on tekitanud lahkarvamusi ka põhiseaduse võimaliku muutmise vajadus.

Kui valimisi ei tooda veelgi varasemale ajale, on Boluarte lubanud teha ettepaneku põhiseaduse muutmiseks, mille alusel saaks presidendivalimiste esimese vooru korraldada juba tänavu oktoobris ja teise vooru detsembris.

Peruu nädalaid kestnud ja pea igapäevaseks muutunud meeleavaldustel on nõutud Boluarte kohest tagasiastumist ja valimisi ning kongressi laialisaatmist.

Rahutused said alguse detsembri alguses, kui riigi eelmine president Pedro Castillo võimult tõrjuti. Ta tahtis koondada võimu enda kätte.

Asepresidendi ametis olnud Boluarte tõusis riigipeaks. Castillo võeti kinni ning ta on endiselt eeluurimisvangistuses.

Meeleavaldajate ja julgeolekujõudude kokkupõrgetes on saanud surma vähemalt 48 inimest.

Meeleavaldajad on püstitanud ka mitmes piirkonnas teetõkkeid, mis on tekitanud toidu-, kütuse- ja esmatarbekaupade nappuse.

Peruu inimõigusvahemehe andmetel on 10 inimest surnud, kuna nad ei saanud teetõkete tõttu ravimeid või ei pääsenud haiglaravile.

Tagasi üles