Netanyahu lubas kaaluda abi Ukrainale (1)

Copy
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: Debbie Hill/Pool/AP/Scanpix

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ütles eile avaldatud usutluses, et kaalub sõjalise abi andmist Ukrainale ning on valmis tegutsema vahendajana.

Netanyahu ei võtnud Ukraina suhtes kindlaid kohustusi.

Iisrael on säilitanud suhted ka Venemaaga. Viimane kontrollib Iisraeli naaberriigi Süüria taevast, olles silma kinni pigistanud Iisraeli rünnakute puhul põlisvaenlase Iraaniga seotud sihtmärkide vastu.

Netanyahu käest küsiti CNNile antud intervjuus samuti, kas Iisrael saaks Ukrainale abi osutada, näiteks õhutõrjesüsteemiga Raudkuppel, mis põhineb USA toetatud tehnoloogial ning kaitseb Iisraeli rünnakute eest.

«No ma kindlasti uurin seda,» vastas Iisraeli peaminister, osutades ka sellele, et USA on saanud Iisraelilt suure hulga laskemoona ja andnud selle edasi Ukrainale.

Netanyahu ütles, et pärast Venemaa tungimist Ukrainasse veebruaris paluti tal olla mitteametlik vahendaja, kuid ta oli sel ajal opositsioonis ja seetõttu ei teinud seda.

Ta ütles, et on valmis vahendaja olema, kui osapooled ja USA seda paluvad.

Netanyahu andis usutluse pärast seda, kui Iisraelis visiidil käinud USA välisminister Antony Blinken kutsus Jeruusalemma leidma kiireid lahendusi Iisraeli-Palestiina vägivalla leevendamiseks.

Blinken rõhutas, et Ukraina vajab abi, sest kaitseb vapralt oma rahvast ja oma õigust eksisteerida.

Iisraeli välisminister Eli Cohen vastas Blinkenile, et sõidab Ukrainasse, et seal taasavada oma riigi saatkond.

USA eelmine peaminister Naftali Bennett tegi märtsis üllatusvisiidi Moskvasse ja andis edasi Venemaa presidendi Vladimir Putini sõnumid Ukraina presidendile Volodõmõr Zelenskõile. Otseläbirääkimisi Bennettil saavutada ei õnnestunud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles