NÕEL HEINAKUHJAST Austraalias kadunud radioaktiivne kapsel leiti üles

Copy
Radioaktiivne kapsel, mis Lääne-Austraalias Newmani lähistel teepervelt üles leiti.
Radioaktiivne kapsel, mis Lääne-Austraalias Newmani lähistel teepervelt üles leiti. Foto: Government of Western Australia's Department of Fire and Emergency Services handout/AFP/Scanpix

Jaanuari algul Lääne-Austraalia kõrbemaanteel kaotsi läinud pisike, kuid ohtlikult radioaktiivne kapsel leiti täna üles, teatasid osariigi võimud.

«See on hea tulemus, sest kindlasti võib öelda, et leidsime nõela heinakuhjast, ja ma usun, et lääneaustraallased saavad täna öösel paremini magada,» ütles päästeteenistuste minister Stephen Dawson.

Päästeteenistused avaldasid tunnustust ametkondadevahelisele meeskonnatööle, mis näiliselt ületamatute raskuste kiuste edukas oli.

Imepisikese kapsli leidmiseks kammiti läbi sadu kilomeetreid maanteed ja teepervi.

See leiti kõrbe läbivalt teelõigult Newmani linnast lõunas, üsna lähedal Outbacki kaevandusele, kust selle teekond algas, ütles osariigi päästeteenistuse komissar Darren Klemm.

Kapsel oli instrumendi osa, mis kukkus veoautost välja ilmselt 10. jaanuaril teel kõrbes asuvast kaevandusest Perthi, mis asub 1400 kilomeetri kaugusel. Auto jõudis Perthi 16. jaanuaril, päästeteenistust teavitati kaduma läinud kapslist 25. jaanuaril.

Hõbedakarva kapsel on sõrmeküünest väiksem, vaid 8x6 millimeeri suurune, ja see sisaldab tseesiumi radioaktiivset isotoopi 137, mis võib tekitada nahapõletust ja pikema aja jooksul vähki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles