Saudi Araabias on kuningas Salmani ajal hukkamiste arv järsult tõusnud

Copy
Saudi Araabia kuningas Salman bin Abdulaziz Al Saud (vasakul) oma poja Mohammed bin Salmaniga Ar-Riyadis 8. november 2017.
Saudi Araabia kuningas Salman bin Abdulaziz Al Saud (vasakul) oma poja Mohammed bin Salmaniga Ar-Riyadis 8. november 2017. Foto: Saudi Press Agency/Reuters/Scanpix

Saudi Araabias on kuningas Salmani ja riigi tegeliku valitseja kroonprints Mohammed bin Salmani võimuajal hukkamiste arv pea kahekordistunud, ütlesid teisipäeval aktivistid.

Surmanuhtluste arv on suurenenud 2010.-2014. aasta keskmiselt 70,8-lt hukkamiselt aastas 129,5-le alates 2015. aastast, kui kuningas Salman võimule tuli, ilmneb organisatsioonide Reprieve ja European Saudi Organisation for Human Rights (ESOHR) raportist.

Praguste valitsejate ajal on täide viidud üle 1000 surmaotsuse, ütlevad vabaühendused, kes täiendasid ametlikke teateid uurimiste ning vestlustega advokaatide, hukatute perekonnaliikmete ja aktivistidega.

Eelmisel aastal hukati Saudi Araabias 147 inimest. Sama arvu sai ka AFP valitsuse teadaannete põhjal.

Saudi Araabia on üks maailma juhtivaid hukkajaid. Eelmise aasta märtsis teatati ühel päeval 81 surmaotsuse täideviimisest. Hukatud olid mõistetud süüdi terrorismiga seotud süüdistuste alusel.

Riigis on viimastel aastatel läbi viidud hulk ühiskondlikke reforme, kuid aktivistid süüdistavad kroonprints Mohammedit ka kriitikute karmis mahasurumises.

«Saudi surmanuhtlusmasin hekseldab läbi lapsed, protestijad, kaitsetud naised, pahaaimamatud narkomuulad ja inimesed, kelle ainus kuritegu on omada keelatud raamatuid või rääkida välisajakirjanikega,» ütles Reprieve'i direktor Maya Foa.

Kroonprints Mohammed ütles eelmisel aastal usutluses ajakirjale Atlantic, et kuningriik on vabanenud surmanuhtlusest, välja arvatud mõrvade puhul või kui keegi «ohustab paljude inimeste elusid».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles