Vene kohus mõistis Nevzorovi «valeinfo» levitamise eest vangi (1)

Copy
Endine vene teleajakirjanik, nüüdeks Venemaalt lahkunud Aleksandr Nevzorov leiab, et kui vene rahvas mõistab, et teda on julmalt petetud ja tema õigusi on rikutud, siis võib tekkida lootus muutusteks Venemaal.
Endine vene teleajakirjanik, nüüdeks Venemaalt lahkunud Aleksandr Nevzorov leiab, et kui vene rahvas mõistab, et teda on julmalt petetud ja tema õigusi on rikutud, siis võib tekkida lootus muutusteks Venemaal. Foto: Aleksandr Nevzorov

Vene kohus mõistis täna ajakirjanik Aleksandr Nevzorovi Ukraina sõja kohta väidetavalt valeinfo levitamise eest tagaselja kaheksaks aastaks vangi.

Tegemist on järjekordse kohtuotsusega uue seaduse alusel, mis Kremli vastaste sõnul on mõeldud Ukraina sõja kohta tehtava kriitika kriminaliseerimiseks.

64-aastane Nevzorov sattus võimude surve alla väitega, et Vene väed pommitasid sihilikult sünnitusmaja sadamalinnas Mariupolis, mis pika piiramise järel vallutati.

«Ajakirjanik Aleksandr Glebovitš Nevzorov mõisteti süüdi ja talle määrati kaheksa aasta pikkune vangistus,» ütles Moskva kohtute pressiteenistus Telegramis.

Prokurörid nõudsid ajakirjanikule üheksa-aastast vangistust. Ajakirjaniku karistuse tähtaega hakatakse arvestama tema kinnipidamisest Venemaal või Venemaale väljaandmisest.

Nevzorov ei viibi Venemaal ega võtnud kohtuistungitest osa. Nevzorov lahkus pagulusse ja sai 2022. aasta suvel Ukraina kodakondsuse. Venemaal kanti ta rahvusvaheliselt tagaotsitavate nimekirja.

Uurijad algatasid juurdluse eelmise aasta märtsis, väites, et Nevzorov avaldas tahtlikult «eksitavat informatsiooni ebaõigete fotodega pommitamisest mõjutatud tsiviilelanikega».

Kuu aega hiljem kuulutati ta välisagendiks.

Nevzorov on endine riigiduuma liige ja tema populaarsel YouTube'i kanalil on ligi kaks miljonit jälgijat.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles