Peaminister: Norra ei kasuta Ukraina sõda ära

Copy
Norra peaminister Jonas Gahr Støre Riias 19. detsember 2022.
Norra peaminister Jonas Gahr Støre Riias 19. detsember 2022. Foto: INTS KALNINS/REUTERS/Scanpix

Ukraina sõda teeb Norra iga minutiga ühe rikkamaks, sest konflikt suurendab gaasitulusid, kuid Oslo ei püüa sõda oma huvides ära kasutada, kinnitas peaminister Jonas Gahr Støre usutluses AFP-le.

Støre vihjas, et Norrast saab peatselt suurim Ukraina toetaja ja lükkas tagasi süüdistused «sõjahangeldamises», millega on lagedale tulnud need, kes tahavad, et Oslo ukrainlaste heaks veel rohkem ära teeks.

«See on määratlus, mille ma kindlalt tagasi lükkan,» ütles peaminister teisipäeval Hammerfesti lähedal LNG tehast külastades.

Valitsus annab viimast lihvi mitmeaastasele toetuspaketile, mille sisu tehakse teatavaks lähipäevil. See on mõeldud nii Ukraina kui teiste sõja tõttu kannatavate vaeste riikide abistamiseks.

Norra abi aitab neil korras hoida tsiviiltaristut, loodetavasti ühel päeval vaba Ukraina taas üles ehitada, ja vahepeal toetame neid ka sõjaliselt, ütles Støre.

Ta lükkas tagasi väited, millega on teiste seas välja tulnud Poola peaminister, et Oslo lõikab, ehkki tahtmatult, Ukraina sõjast finantskasu.

Norra on eelmisest aastast kahekordistanud püüdeid korvata Vene gaasitarnete katkemist Euroopasse. Riigi gaasieksport on 8-10 protsenti suurenenud ja Norra on nüüd Euroopa suurim gaasitarnija, kes aitab teistel Euroopa riikidel talve üle elada.

Kuna gaasi hind on kõrge, saab Norra kõvasti tulu. Valitsus ennustab selleks aastaks kõigi aegade suurimat eelarveülejääki, mis peaks ulatuma 1,12 triljoni kroonini (113 miljardi dollarini).

Støre rõhutas, et Norra on olnud 50 aastat energiaressursside, nafta ja gaasi ammutaja ja müüja, kuid hindu tema ei määra.

Gaasi hinna tõus, märkis peaminister, on suurendanud Norra leibkondade ja ettevõtete elektriarveid, mis on valitsusele poliitiline väljakutse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles