AASIA VAADE ⟩ Mereblokaad või sissetung: kas Hiina valmistub ründama Taiwanit?

Javier Brandoli
, ajakirjanik
Copy
Taiwani relvajõudude sõdurid tormavad jaanuari keskel välja amfiibsõidukist. Riigi kaitseministeerium korraldas õppuse Kaohsiungis vastusena Hiina ähvardustele. 
Taiwani relvajõudude sõdurid tormavad jaanuari keskel välja amfiibsõidukist. Riigi kaitseministeerium korraldas õppuse Kaohsiungis vastusena Hiina ähvardustele. Foto: Daniel Ceng/AP/Scanpix

USA luureandmetele tuginevad analüüsid viitavad, et Hiina kavandab sissetungi Taiwanile ja osa hinnangute järgi võib see toimuda tuleva aasta paiku, kuigi otsese rünnaku asemel on võimalik ka lämmatav mereblokaad.

Hiljuti avaldas mainekas Briti majandusleht The Financial Times artikli pealkirjaga «USA mereväe ülem hoiatab, et Hiina võib tungida Taiwanisse enne 2024. aastat». Võimaliku kallaletungi toimumise ajana on välja käidud ka aasta 2027.

«Taiwan on selgelt nende (Hiina – toim) ambitsioon. Ma arvan, et oht on ilmne ja see võib teoks saada järgmise kuue aasta jooksul,» lausus tunamullu USA Kongressis kõneledes USA mereväe India ja Vaikse ookeani staabi juht admiral Philip Davidson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles