USA taasavas oma saatkonna Saalomoni Saartel vastukaaluks Hiinale

Copy
USA lipu heiskamine Ühendriikide saatkonnas Saalomoni Saartel 2. veebruaril 2023.
USA lipu heiskamine Ühendriikide saatkonnas Saalomoni Saartel 2. veebruaril 2023. Foto: Charley Piringi / AFP / Scanpix

USA taasavas täna oma saatkonna Saalomoni Saartel pärast 30-aastast vaheaega osana Washingtoni plaanidest seista vastu Hiina kasvavale mõjule Vaikse ookeani lõunaosas.

Saatkonna taasavamine uuendab «meie pühendumist Saalomoni Saarte elanikele ning meie partnerlusele India ja Vaikse ookani regioonis», ütles Ühendriikide välisminister Antony Blinken avalduses.

USA sulges oma saatkonna Honiaras 1993. aastal, kui külma sõja lõpp viis diplomaatiliste esinduste vähendamisele ja prioriteetide nihkumisele.

Washingon andis oma kavatsusest saatkond taasavada teada 2022. aasta alguses, veel enne, kui Saalomoni Saared sõlmisid salajase julgeolekuleppe Hiinaga.

Saalomoni Saarte peaministri Manasseh Sogavare ja Pekingi lepe suurendas lääneriikides kartust, et Honiara võib anda Hiinale uue sillapea Vaikse ookeani regioonis.

USA ajutine esindaja Honiaras, diplomaat Russell Corneau ütles avatseremoonial, et saatkonnast saab võtmetähtsusega platvorm tema valitsuse ja Saalomoni Saarte vahel.

Sogavare ei osalenud USA saatkonna avatseremoonial, kuid välisminister Colin Beck märkis, et valitsus ja Saalomoni Saarte rahvas tervitab saatkonna taasavamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles