MULTITALENT ⟩ Põhja-Iiri torupommipastor ilmus Ukraina rindele

Copy
Võõrleegioni sõdur Ukrainas. Foto on illustratiivne.
Võõrleegioni sõdur Ukrainas. Foto on illustratiivne. Foto: ARIS MESSINIS / AFP / Scanpix

Varem terrorismis süüdi mõistetud Põhja-Iirimaa jutlustaja võitleb Ukraina kaitsejõudude ridades, vahendab The Belfast Telegraph. 

Paramilitaarses Ulsteri Vabatahtlike rühmituses (UVF) torupommipastoriks tituleeritud Clifford Peeples vahistati 1999. aastal ja mõisteti lõhkeainete ja käsigranaatide omamise  eest kümneks aastaks vangi. Kohtuniku sõnul kujutas ta kogukonnale tõsist ohtu. 

Põhja-Iirimaa meedia andmetel edastab Peeples Ukraina kaitsejõududele luureinfot. 

«Ma olen siin, et Ukraina rahvast nende hädas aidata,» kinnitas 53-aastane Peeples eile ajalehele Sunday World. Belfasti jutlustaja on Ukrainas väidetavalt viibinud neli nädalat. 

Ajalehes avaldatud fotosid uurinud eksperdid selgitasid välja, et Peeples kannab vana Briti armee mundrit ning tema tulirelvaks on PP-19 Bizoni püstolkuulipilduja. 

Põhja-Iirimaa vabatahtlikul on vasakul õlal rahvusvaheliselt tunnustatud palgasõduri embleem Molon Labe (e.k tule ja võta).

Peeples keeldub avaldamast üksikasju oma rolli kohta sõjalise luureandmete kogujana. «Muu hulgas jagan ma humanitaarabi,» lisas ta.

Samuti keeldus ta vastamast ajakirjanike küsimusele, kuidas süüdimõistetud terrorist Ukrainasse sai või kuidas endale võimsa püstolkuulipilduja hankis.  

Peeples keeldus ka ütlemast, kas ta reisis Ida-Euroopasse Briti või Iiri passiga.

«Ma ütlen aga seda, et Ukraina inimesed kannatavad tõsiselt. Siin on jääkülm, kuid nad hindavad kõike, mis me nende heaks teeme. Nad on suurepärased inimesed.»

«Põhjaiirlased peaksid põlvili laskuma ja tänama jumalat oma mugava elu eest,» lisas vabatahtlik. 

Varem on Peeplesit seostatud mitme terrorirühmitusega, sealhulgas UVFi (Ulster Volunteer Force), LVFi (Loyalist Volunteer Force) ja kahe poolsõjalise rühmituse, Orange Volunteersi (politsei kahtlustas, et ta juhtis seda) ja Red Hand Defendersiga.

Pärast vanglast vabanemist astus ta ülikooli ja lõpetas Belfasti Queensi ülikooli õigusteaduse magistriõppe. 

Peeples on Suure Reede rahulepingu (lõpetas Põhja-Iirimaa konflikti vägivaldse faasi – toim) ja Põhja-Iiri protokolli (osa ÜK Brexitist lahkumisest – toim) vastane, kuid pärast vanglast vabanemist on tema poliitiline tegevus olnud rahumeelne.

Peeples loodab mõne päeva pärast Belfasti naasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles