Küsitlus: enamik soomlasi tahab NATOsse kasvõi enne Rootsit

Copy
Soome ja Rootsi lipp ning NATO logo. Foto on illustratiivne.
Soome ja Rootsi lipp ning NATO logo. Foto on illustratiivne. Foto: Pavlo Gonchar/SOPA Images via ZUMA Press Wire / Scanpix

Enamik soomlasi tahab NATO-liikmesuse küsimuses edasi minemist ja alliansiga ühinemist isegi siis, kui Rootsi taotlusega on viivitusi, selgus täna avaldatud küsitlustulemustest.

53 protsenti küsitletutest andis eitava vastuse küsimusele, kas Soome peaks ootama Rootsi järele isegi siis, kui Rootsi liikmesuse ratifitseerimine võtab rohkem aega, näiteks Türgi vastuseisu tõttu.

Ainult 28 protsenti oli seisukohal, et Soome peaks ootama Rootsit ning astuma NATOsse üheaegselt.

Päevalehes Ilta-Sanomat avaldatud gallupifirma Taloustutkimus küsitlus korraldati 30. jaanuarist 1. veebruarini ning hõlmas 1021 soomlast.

Soome ja Rootsi loobusid sõjalisest mitteühinemispoliitikast ning esitasid mullu mais NATOsse astumise taotluse, reageerides sellega Venemaa veebruarikuisele sissetungile Ukrainasse.

Türgi on seni keeldunud ratifitseerima kahe Põhjala riigi taotlused, peamiselt Rootsi keeldumise tõttu anda välja kümneid isikuid, keda Ankara kahtlustab seotuses keelustatud kurdi võitlejate ja 2016. aasta riigipöördekatsega.

Ankara reageeris raevukalt ka Rootsi politsei otsusele lubada protestiüritus, mille raames põletati jaanuaris Türgi Stockholmi saatkonna ees koraani.

Soome valitsus on seni korduvalt rõhutanud, et prioriteet on astuda NATOsse koos Rootsiga.

«Meie suurim soov Soomes on olnud, ja on endiselt, astuda NATOsse koos Rootsiga,» ütles esmaspäeval Soome välisminister Pekka Haavisto.

«Rootsi on meie lähim liitlane kaitse- ja välispoliitikas,» rõhutas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles