VIDEO Pentagon teatas Põhja-Ameerika kohal hiilivast Hiina luureõhupallist

Copy
Montana osariigi kohal hõljuv luureõhupall.
Montana osariigi kohal hõljuv luureõhupall. Foto: Larry Mayer / The Billing Gazette / AP / Scanpix

USA kaitseministeerium teatas eile, et nende hinnangul näib Hiina spiooniõhupall jälgivat Põhja-Ameerika tuumarajatisi.

«President Joe Bideni palvel kaalusid kaitseminister Lloyd Austin ja kõrged sõjaväeametnikud seadeldise allatulistamist, kuid otsustasid, et see seab ohtu liiga palju inimesi kohapeal,» ütles kõrge kaitseametnik ajakirjanikele.

Pentagoni hinnangul näib Hiina spiooniõhupall jälgivat USA tuumarajatisi.

Anonüümseks jäänud ametlik allikas rääkis asjast ajakirjanikele. Väidetavalt lendab õhupall USA loodeosa kohal. Piirkonnas on mitu tugevalt valvatud USA sõjaväerajatist, mille seas on õhujõudude baasid ja raketihoidlad.

«Selge on see, et see õhupall on mõeldud luureks ja praegune lennutrajektoor viib selle üle mitme tundliku sihtmärgi,» kommenteeris allikas.

Õhupalli põhjustatud luureriski hinnatakse aga väga väikeseks. Väidetavalt sisenes õhupall USA õhuruumi paar päeva tagasi ja oli Ühendriikide luureradaril ammu enne seda.

USA hävitajad saadeti õhupalli üle vaatama ajal, mil see oli Montana osariigi kohal. Õhupall lendab nii kõrgel, et see ei kujuta kommertslennuliiklusele ohtu.

Hiina on luureõhupalle Ühendriikidesse saatnud varemgi, kuid praegu märgatu on olnud USA õhuruumis tavapärasest kauem. Küsimusi tekitab ka valitud ajahetk.

Ametliku allika sõnul on USA juhtunuga seoses Hiinale protesti esitanud. USA ja Hiina suhted on viimasel ajal taas jahenenud muu hulgas Taiwaniga seotud pingete tõttu.

Kanada teatas eile, et teeb USAga koostööd suurel kõrgusel lendava luureõhupalli osas ning jälgimisel on veel teinegi võimalik juhtum.

«Tuvastati kõrgel liikuv seireõhupall ja selle liikumist jälgitakse aktiivselt,» teatas Kanada kaitseministeerium. «Kanadalased on kaitstud ja Kanada teeb kõik, et tagada oma õhuruumi turvalisus, jälgides sealjuures ka teist võimalikku juhtumit,» seisab kaitseministeeriumi avalduses.

Samuti märgib teade, et Kanada teeb USAga koostööd ning kaitseb riigi tundlikku informatsiooni väliste luureohtude eest.

Pentagon kinnitas enne seda neljapäeval, et jälgib kõrgel USA kohal lendavat Hiina luureõhupalli.

USA ametiisiku sõnul oli õhupall lennanud üle Ühendriikide loodeosa, kus asuvad tundlikud õhubaasid ning paiknevad maa all strateegilised tuumaraketid.

Kanada avaldus otsesõnu Hiinale ei viita.

Hiina ütles täna, et töötab faktide kontrollimise kallal seoses USA süüdistustega luureõhupalli osas ning hoiatas asjatu meediakära eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles