Charles de Gaulle’i Kremli-meelne lapselaps tekitab Prantsusmaal ärevust (1)

Copy
Charles de Gaulle 1940. aastal.
Charles de Gaulle 1940. aastal. Foto: BBC/AFP/Scanpix

Prantsusmaal tekitab ärevust sõjakangelasest presidendi Charles de Gaulle’i Kremli-meelne lapselaps, kes külastas Venemaad ja kohtus riigi välisluureteenistuse juhiga.

Prantsuse viienda vabariigi asutaja noorim lapselaps Pierre de Gaulle väisas sel nädalal Moskvat ja suundus neljapäeval Volgogradi Teise maailmasõja mälestusüritusele, millest võttis osa ka Vene president Vladimir Putin.

Tegemist ei ole esimese korraga kui kuulsa poliitperekonna vähetuntud võsuke furoori on tekitanud.

Läinud kuul pälvis ta pere hukkamõistu, kui kordas ühes intervjuus Venemaa õigustusi Ukraina-invasioonile.

Teisipäeval näitas Vene riigitelevisioon teda osalemas ümarlaual koos Vene välisluureteenistuse SVR juhi Sergei Narõškiniga.

«Lääne otsus saata (Ukrainasse) rindele rasketanke on äärmiselt ohtlik. Lääne poliitikud ei mõista seda,» rääkis de Gaulle.

Narõškin kiitis «lugupeetud härra de Gaulle'i» ja tänas teda «põhimõttekindla seisukoha ning tõeliste Euroopa- ning inimväärtuste ülalhoidmise eest».

Vene välisministeeriumi Twitteri-kontol avaldati pilt de Gaulle'ist Volgogradis, kus ta andis usutlusele kohalikule telekanalile Volgograd 24.

Jaanuaris väitis ta usutluses ajalehele Le Parisien, et Ukraina sõja põhjustas «NATO katastroofiline käitumine», Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi «vastutustundetu poliitika» ja «sõjaväelised neonatsirühmitused».

«Me prantslased maksame kõrget hinda sõja eest, mille Ühendriigid provotseerisid Euroopa oma vasalliks muutmise eesmärgil,» rääkis 59-aastane ärikonsultant, lisades, et Putin «oma riigile suur juht».

De Gaulle'i Kremli-meelsed vaated, sealhulgas mullu juunis antud kõne Vene saatkonnas, on teadaolevalt põhjustanud muret ka Prantsuse valitsuses.

Tema vanem vend Yves de Gaulle ütles 24. jaanuaril Le Parisienile, et tema venna vaated «puudutavad ainult teda ennast, mitte mind, mitte meie peret ja veel vähem kindralit».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles