Blinken Hiinale: luureõhupall USA kohal oli vastutustundetu tegu (1)

Copy
USA välisminister Antony Blinken.
USA välisminister Antony Blinken. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS

USA välisminister Antony Blinken ütles reedel kõrgele Hiina ametnikule, et Pekingist oli vastutustundetu saata luureõhupall Ühendriikide territooriumi kohale, kui ta selgitas oma visiidi edasilükkamise põhjuseid.

Telefonikõnes välisminister Wang Yiga võttis Blinken teadmiseks Hiina kahetsusavalduse, ent väljendas otseselt, et tegu oli vastutustundetu teoga ning USA suveräänsuse ja rahvusvahelise õiguse selge rikkumisega, mis õõnestas reisi eesmärki, märkis välisministeerium avalduses.

Blinken lükkas nädalavahetusel plaanis olnud Pekingi visiidi edasi pärast seda, kui USA õhuruumis märgati väidetavat Hiina luureõhupalli. Anonüümseks jääda soovinud ametniku sõnul külastab Blinken Hiinat kui «tingimused selleks on õiged», kuid Washington jätkab suhtlust Pekingiga, hoolimata visiidi ärajätmisest.

Peking avaldas kahetsust USA õhuruumi «tahtmatu» rikkumise pärast Hiina õhusõiduki poolt, mida ta nimetas tsiviilotstarbeliseks.

Blinkenist oleks saanud esimene Hiinat külastanud USA välisminister alates 2018. aastast. Pühapäeval plaanis olnud visiidi eesmärk oli leevendada kahe suurriigi vahelisi pingeid.

Pentagon teatas neljapäeval, et jälgib kõrgel USA kohal lendavat Hiina luureõhupalli. Sõjaväeametnikud kaalusid selle allatulistamist, kuid otsustasid, et see seaks ohtu liiga palju inimesi maa peal.

Peking ei võtnud õhusõidukit algul omaks, kuid tunnistas hiljem, et see on pärit Hiinast ja kaldus teelt kõrvale tuule tõttu.

«Õhusõiduk tuli Hiinast,» kinnitas Hiina välisministeeriumi kõneisik. «See on tsiviilõhusõiduk, mida kasutati teaduslikel, eelkõige meteoroloogilistel eesmärkidel.»

«Hiina kahetseb õhusõiduki tahtmatut sisenemist USA õhuruumi vääramatu jõu tagajärjel,» seisis avalduses.

USA ametnike sõnul oli õhupall ilmselgelt luureotstarbeline.

Arvatavalt luuravad ka Ühendriigid Hiina järele, kuid kasutades selleks kõrgtehnoloogilisemaid vahendeid kui õhupall.

USA loodeosa, kus õhupalli märgati, on koduks olulistele õhuväebaasidele ja maa-alustele tuumaraketikompleksidele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles