UIMASTID, RELVAD JA SULARAHA ⟩ Euroopa politsei vahistas üle 40 inimese pärast rakenduse lahtimuukimist

Copy
Käerauad, foto on illustratiivne.
Käerauad, foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Euroopa politsei võttis kinni 42 inimest ja konfiskeeris tulirelvi, uimasteid ja miljoneid eurosid sularaha, kui olid lahti muukinud järjekordse krüpteeritud sõnumirakenduse, mida kurjategijad kasutavad, ütlesid Hollandi korrakaitsjad reedel.

Politsei käivitas haarangud 79 asukohas Belgias, Saksamaal ja Hollandis seoses juurdlusega, mis algas juba 2020. aasta septembris ning viis krüpteeritud sõnumirakenduse Exclu Messenger sulgemiseni.

Exclu on järjekordne krüpteeritud veebivestlusteenus, mille korrakaitsjad lahti muukisid. Aastal 2021 õnnestus politseil murda Sky ECC ehk veel üks «turvaline» rakendus, mida kurjategijad kasutasid.

Politsei ja prokurörid said Exclust teavet viie kuu jooksul enne haaranguid, märkis Hollandi politsei.

Vahistatute seas oli nii rakenduse kasutajaid kui ka omanikke ja haldajaid, lisati avalduses.

Prantsusmaa, Itaalia ja Rootsi politsei, aga ka Europol ja nende kaksikagentuur Eurojust olid samuti juurdlusega seotud.

Reididega paljastati vähemalt kaks uimastilaborit ja üks kokaiini tootmise rajatis, konfiskeeriti mitu kilogrammi uimasteid, neli miljonit eurot sularaha, luksuskaupu ja tulirelvi, märkis Hollandi politsei.

Umbes 3000 kasutajaga rakendus Exclu installiti mobiiltelefonidesse ja 800 euro eest sai osta litsentsi selle kasutamiseks kuueks kuuks.

Veebiteenust kiitsid omanikud selle kõrge turvataseme poolest, lisas politsei.

Sky ECC juurdlus andis uurijatele tohut koguse sõnumeid, mida omavahel saatsid uimasteid smugeldavad jõugud. Selle rakenduse lahtimuukimine võimaldas politseil tabada uimastilaste ning vahistada arvukalt kurjategijaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles