Paavst kohtub Lõuna-Sudaani sõjaohvritega

Copy
Paavst Franciscus Lõuna-Sudaani pealinnas Jubas. 4. veebruar 2023.
Paavst Franciscus Lõuna-Sudaani pealinnas Jubas. 4. veebruar 2023. Foto: Yara Nardi/Reuters/Scanpix

Paavst Franciscus, kes palus eile Lõuna-Sudaani liidritel pühenduda paljukannatanud rahva nimel rahu saavutamisele, kohtub täna kodusõjaohvritega.

Franciscus on esimesel paavstivisiidil Lõuna-Sudaanis, mis eraldus 2011. aastal moslemi enamusega Sudaanist ja saavutas iseseisvuse, langedes seejärel verisesse etnilisse konflikti, mis lõhestas ja traumeeris noort riiki.

Viis aastat kestnud kodusõjas hukkus 380 000 inimest, neli miljonit inimest on ümber asustatud, samuti on riik sügavalt vaesunud.

Kodusõda lõppes ametlikult 2018. aastal relvarahuga vaenupoolte liidrite vahel, kes on võimul tänini. Vägivald ei ole lakanud ning riik kukub ühest kriisist teise.

Poolte vahel rahu vahendada üritanud paavst Franciscus kohtub rühma lõunasudaanlastega, kes olid sõja-aastatel sunnitud vägivalla eest põgenema ja elavad nüüd pealinna Juba lähedal laagris.

Nad tuuakse Jubasse paavstiga kohtuma, sest Franciscus on võtnud põgenike ja migrantide kaitse oma südameasjaks.

Ametlikult sõja lõpetanud rahuleppest hoolimata on inimesed ikka veel sunnitud konfliktide tõttu kodudest lahkuma ja ÜRO andmetel oli Lõuna-Sudaanis detsembri seisuga 2,2 miljonit ümberasunut.

Täna õhtul peab paavst ühispalvuse Canterbury peapiiskopi ja Šotimaa kiriku peaassamblee moderaatoriga.

Ta kohtub ka Lõuna-Sudaani usujuhtidega, kes teevad tööd vaeste ja tõrjututega ning keda elanikud väga austavad.

Lõuna-Sudaani 12 miljonist elanikust 60 protsenti moodustavad kristlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles