Pakistan palub Talibani liidritel oma võitlejaid ohjeldada

Copy
Talibani võitlejad Heratis.
Talibani võitlejad Heratis. Foto: Mohsen Karimi/AFP/Scanpix

Islamabad palub pärast 84 inimese elu nõudnud enesteapurünnakut politseihoones Afganistani Talibani kõrgeimal juhil ohjeldada oma võitlejaid Pakistanis, ütlesid täna ametnikud.

Pärast Talibani võimuletulekut Kabulis on Pakistanis hakanud järsult sagenema rünnakud Afganistaniga piirnevatel aladel, mille mägine maastik annab head võimalused rünnata ja kiiresti varjuda.

Uurijad süüdistavad Pakistani Talibani esmaspäeval Peshawari politsei peahoones tehtud rünnakus, milles sai surma 84 inimest.

Pakistani Talibanil ja Afganistani Talibanil on ühine päritolu ja ideoloogia, mõlemale annab juhiseid liikumise kõrgeim juht Hibatullah Akhundzada, kes varjab end avalikkuse pilkude eest Lõuna-Afganistanis Kandaharis.

Pakistani peaministri Shehbaz Sharifi erinõunik Faisal Karim Kundi ütles täna, et Islamabad saadab delegatsioonid Teherani ja Kabuli palvega «tagada, et terroristid ei kasuta nende riikide pinda rünnakuteks Pakistanile».

Esmaspäevase plahvatuskoha Khyber Pakhtunkhwa provintsi kõrge politseimetnik ütles, et Kabuli delegatsioon peab kõnelusi kõige suuremate juhtidega.

«See tähendab Afganistani Talibani juhti Hibatullah Akhundzadat,» ütles tundmatuks jääda soovinud ametnik.

Afganistani võimud ei ole AFP kommentaaripalvele vastanud, kuid kolmapäeval hoiatas välisminister Amir Khan Muttaqi, et Pakistanil ei maksa süüd teiste kaela veeretada.

«Nad peaksid nägema probleeme omas kodus, selle asemel et süüdistada Afganistani,» ütles ta.

20 aasta vältel, mil USA väed Afganstanis olid, süüdistati Islamabadi Afganistani Talibani toetamises ja varjamises, ehkki Pakistan oli Ühendriikidega sõjalises liidus.

Pärast Talibani võimuhaaramist Kabulis 2021. aastal, on Afganistani suhted Pakistaniga halvenenud ja osalt on põhjuseks Pakistani Talibani ehk Tehreek-e-Taliban Pakistani (TTP) esiletõus.

TTP moodustasid 2007. aastal Afganistani Talibanist lahku löönud võitlejad, kes jõudsid hõivata suured alad Pakistani loodeosas, enne kui sõjavägi nad 2014. aasta pealetungiga välja tõrjus.

Talibani esimesel võimuaastal kasvas Pakistanis sissirünnakute arv 50 protsenti, keskendudes Afganistani ja Iraani piiri äärsetele aladele, näitavad Pakistani rahu-uuringute instituudi andmed.

ÜRO Julgeolekunõukogu raportis 2022. aasta maist öeldakse, et TTP on Talibani võimuhaaramisest Afganistanis kõigist välispäritolu äärmusrühmitustest rohkem võitnud.

Eelmisel aastal pidasid Islamabad ja TTP Kabuli vahendusel rahukõnelusi, kuid relvarahust ei saanud kuigi kauaks asja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles