Hiina sarjas USA otsust arvatav luureõhupall alla tulistada (1)

Copy
Inimesed jälgimas USA rannikult eemale hõljuvat Hiina arvatavat luureõhupalli.
Inimesed jälgimas USA rannikult eemale hõljuvat Hiina arvatavat luureõhupalli. Foto: ALLISON JOYCE/Reuters/Scanpix

Peking sarjas täna Pentagoni otsust tulistada alla arvatav Hiina luureõhupall, mida märgati Põhja-Ameerika, sealhulgas tundlike USA sõjaliste objektide kohal lendamas.

Hiina võimud süüdistasid Ühendriike «selges ülereageerimises ja rahvusvahelise tava tõsises rikkumises».

«Hiina väljendab jõulist rahulolematust ja protesti USA jõu kasutamise vastu mehitamata tsiviilõhusõiduki ründamiseks,» seisab välisministeeriumi avalduses, milles hoiatatakse, et Peking «jätab endale õiguse täiendavalt reageerida».

Pentagoni ametnike sõnul lendas õhupall mitu päeva Põhja-Ameerika kohal, enne kui see Lõuna-Carolina osariigi kaguosa ranniku lähedal F-22 lennukilt tulistatud raketiga alla toodi. Õhusõiduk kukkus suhteliselt madalasse, vaid 14 meetri sügavusse vette.

USA kaitseminister Lloyd Austin nimetas operatsiooni «sihipäraseks ja seaduslikuks sammuks», vastusena «meie suveräänsuse vastuvõetamatule rikkumisele Hiina Rahvavabariigi poolt», ütles ta.

Laupäeva pärastlõunal oli sõjaväelastel esimene võimalus õhupall alla tuua viisil, mis ei kujutaks ohtu ameeriklaste turvalisusele ning võimaldaks USA territoriaalvetesse langenud tükid kokku korjata.

USA välisminister Antony Blinken lükkas vahejuhtumi tõttu edasi oma nädalavahetuseks kavandatud Hiina-visiidi.

Õhupall sisenes esimest korda USA õhuruumi Alaska kohal 28. jaanuaril, triivis seejärel Kanada kohale ja siis päevi hiljem tagasi Ühendriikidesse, ütlesid Pentagoni ametnikud laupäeval ajakirjanikele.

See ei olnud lähiajaloos esimene kord, kui selline õhusõiduk üle USA territooriumi lendab, ütles kõrge kaitseametnik, kuid kunagi pole see kestnud nii kaua.

President Joe Biden ütles ajakirjanikele, et andis kolmapäeval korralduse õhupall «niipea kui võimalik» alla tulistada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles