Macron on valmis parempoolsetele ebapopulaarses pensionireformis järele andma

Copy
Sel 31. jaanuaril ühel meeleavaldusel Toulouse'is tehtud fotol on kujutis Prantsuse presidendist Emmanuel Macronist kirjaga "Reformaator Macron, pensionileminek aluspükstes".
Sel 31. jaanuaril ühel meeleavaldusel Toulouse'is tehtud fotol on kujutis Prantsuse presidendist Emmanuel Macronist kirjaga "Reformaator Macron, pensionileminek aluspükstes". Foto: LIONEL BONAVENTURE / AFP / Scanpix

Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni valitsus pakkus pühapäeval välja kompromisslahenduse vastuolulisele pensionireformile, püüdes leida toetust parempoolsetelt liitlastelt enne parlamendiarutelu.

Inimesed, kes alustasid töötamist vanuses 20 kuni 21 saavad minna pensionile 63 aasta vanuses, ütles peaminister Elisabeth Borne nädalakirjale JDD. Seni on peamine nõudmine muutuseks olnud 64 eluaastat, asi, millele ametiühingud ja suur osa ühiskonnast teravalt vastu seisab.

«Me kuuleme palvet», ütles Borne viitega konservatiivse vabariiklaste partei parlamendiliikmetele, kelle hääli on vaja reformi läbisurumiseks.

Vabariiklaste liider Eric Ciotti oli varem öelnud päevalehele Le Parisien, et pensionilemineku ea muutus tagaks «väga suure enamuse» tema fraktsioonikaaslaste häältest.

Kuigi Macron valiti mullu tagasi ametisse, siis kaotas ta parlamendienamuse ning seaduste vastuvõtmiseks on ta olnud sunnitud kas leppima ohtrate kompromissidega või suruma seadusi läbi ebapopulaarse põhiseadusliku külgukse kaudu.

Seni on ta jäänud kindlaks laialdast vastumeelt põhjustanud pensionireformi ideele, mille vastu avaldasid sajad tuhanded inimesed üle Prantsusmaa meelt ning mitmed ametiühingud streikisid kahel päeval, sooviga korraldada veel tööseisakuid 7. ja 11. veebruaril.

Vasakpoolne opositsioon on parlamendis esitanud tuhandeid muudatusettepanekuid protsessi pidurdamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles