ÜRO: Kongo DV-s hukkus helikopterile tehtud rünnakus rahuvalvaja

Copy
ÜRO Kongo missiooni rahuvalvesõdur.
ÜRO Kongo missiooni rahuvalvesõdur. Foto: Reuters

ÜRO rahuvalvaja Lõuna-Aafrika Vabariigist sai surma ja teine haavata, kui nende helikopterit rünnati Kongo Demokraatliku Vabariigi rahutus idaosas pühapäeval, teatas maailmaorganisatsioon.

Õhusõidukit rünnati pärastlõunal umbes kella 15 paiku lennul Gomasse, mis on Põhja-Kivu provintsi pealinn, kus sel oli võimalus ka maanduda, ütles pressiesindaja AFP-le.

Esialgu ei ole selge, kes ja kust täpselt helikopterit tulistas, ütles ÜRO missiooni Kongo DV-s (MONUSCO) pressiesindaja Amadou Ba.

Omakaitseüksused on olnud Kongo DV maavarade poolest rikkas idaosas nuhtluseks juba aastakümneid, neist paljud on piirkondlike relvakonfliktide jäänukid ajavahemikust 1990. aastad kuni 2000. aastate algus.

Alates 2021. aasta novembrist on mõjukas mässuliste rühmitus M23 haaranud enda kontrolli alla suuri maa-alasid ning on jõudnud vaid kilomeetrite kaugusele riigi idaosa peamisest ärikeskusest Gomast.

Ida-Aafrika liidrid kutsusid laupäeval erakorralisel tippkohtumisel kehtestama Kongo DV-s viivitamatult vaherahu ning leidma viise, kuidas üha hoogustuvamat konflikti lahendada rahumeelselt.

Kõnelusi võõrustas Burundi ning kohal olid seitsmest riigist koosneva Ida-Aafrika Kogukonna (EAC) esindajad, kes püüavad vahendada rahuläbirääkimisi ses tohutus Kesk-Aafrika riigis.

Kuigi Kongo DV on maavarade ja kalliskivide poolest pööraselt rikas, on aastakümned sõjategevust ja pidev haldussuutmatus tähendanud paratamatult seda, et tohututest rikkustest jõuab umbes saja miljoni elanikuga ühiskonna alumistesse kihtidesse äärmiselt väike osa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles