Peking tunnistas ka Ladina-Ameerika kohal lendava õhupalli Hiina omaks (1)

Copy
Hiina välisministeeriumi kõneisik Mao Ning.
Hiina välisministeeriumi kõneisik Mao Ning. Foto: MARK R. CRISTINO/EPA/Scanpix

Peking kinnitas esmaspäeval, et Washingtoni ja Bogotá poolt tuvastatud Ladina-Ameerika kohal lendav õhupall on Hiina oma.

«On selgunud, et asjassepuutuv mehitamata lennuvahend on Hiina oma,» ütles Hiina välisministeeriumi kõneisik Mao Ning, kelle sõnul «lennuvahend kaldus plaanitud marsruudist oluliselt kõrvale ning lendas kogemata üle Ladina-Ameerika ja Kariibi mere piirkonna».

«Hiina on vastutustundlik riik ja on alati rahvusvahelisest õigusest rangelt kinni pidanud. Oleme suhelnud asjassepuutuvate pooltega ega põhjusta ühelegi riigile ohtu,» lausus ta.

Välisministeerium lisas, et tegemist on tsiviilotstarbelise õhupalliga, mida kasutati lennukatsetusteks.

USA tulistas nädalavahetusel alla samasuguse õhupalli.

Pentagon teatas reedel, et Ladina-Ameerika kohal nähti teist arvatavat Hiina luureõhupalli. Seejärel teatasid Colombia õhujõud, et «avastasid ja jälgisid riigi õhuruumist lahkumiseni objekti, mille tunnused vastasid õhupallile». Lennuvägi teatas, et alustas teiste riikide ja institutsioonidega tegevust koordineerides uurimist, et teha kindlaks objekti päritolu.

Arvatava luureõhupalli avastamine USA kohal ajendas pühapäeval Pekingisse saabuma pidanud USA välisministri Antony Blinkenit plaanitud Hiina-visiiti tühistama.

Peking sarjas juba pühapäeval Pentagoni otsust tulistada alla õhupall, mida märgati lendamas ka tundlike USA sõjaliste objektide kohal.

Hiina võimud süüdistasid Ühendriike «selges ülereageerimises ja rahvusvahelise tava tõsises rikkumises», väites, et tegemist oli ilmavaatluseks mõeldud mehitamata õhusõidukiga, mis oli kursilt kõrvale kaldunud.

Tagasi üles