Vene kohus mõistis esimese vanglakaristuse sõja kohta «valeinfo» levitamise eest

Postimees
Copy
Moskva linnakohtu hoone.
Moskva linnakohtu hoone. Foto: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP/Scanpix

Moskva kohus määras esimese vanglakaristuse Ukrainas toimuvat sõjategevust puudutava «valeinformatsiooni» teadliku levitamise eest.

Ukrainas sündinud Vene ajakirjanik Veronika Belotserkovskaja mõisteti täna in absentia üheksaks aastaks vangi, vahendab The Moscow Times.

Prantsusmaal elav Belotserkovskaja oli üks esimesi, kes sai süüdistuse Venemaa invasiooni kohta «valeuudiste» levitamises, mis on sõjaaegse seaduse kohaselt karistatav vangistusega.

Belotserkovskaja tegi märtsis Instagramis postituse Venemaa rünnaku kohta Mariupoli sünnitusmajale ja tsiviilelanike massitapmise kohta Butšas.

Lisaks üheksa aasta pikkusele vangistusele määras Moskva kohus Belotserkovskajale keelu hallata internetilehekülgi viie aasta jooksul pärast tema vabastamist.

Belotserkovskaja, kes elab Prantsusmaal ja peab seal kokanduskooli, ilmselt oma karistust kandma siiski ei pea. Varem on kohtu otsusega konfiskeeritud 2,1 miljoni dollari väärtuses Belotserkovskaja varasid Venemaal.

Lisaks kanti Belotserkovskaja Vene valitsuse tagaotsitavate nimekirja ning kuulutati välisagendiks. See määratlus seab omakorda täiendavad karmid finants- ja õiguslikud piirangud.

Venemaal võeti märtsis vastu seadus, millega muudeti kriminaalkorras karistatavaks «sõjalise erioperatsiooni» kohta info jagamine, mis erineb Kremli ametlikust narratiivist. Sõja kohta valitsust ärritava info levitamise eest võib oodata kuni 15 aasta pikkune vanglakaristus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles