ÜRO juht kardab maailma liikumist laiema sõja poole (2)

Copy
ÜRO peasekretär António Guterres New Yorgis 27. jaanuaril 2023.
ÜRO peasekretär António Guterres New Yorgis 27. jaanuaril 2023. Foto: Lev Radin / PACIFIC PRESS / SIPA

ÜRO peasekretär António Guterres hoiatas esmaspäeval riike, et tema kartuse järgi tähendab Venemaa ja Ukraina sõja tõenäoline edasine eskaleerumine maailma liikumist laiema sõja poole.

Peasekretär tõi esile oma prioriteedid selleks aastaks ÜRO Peaassambleele peetud sünges kõnes, mis keskendus Venemaa sissetungile, kliimakriisile ja äärmisele vaesusele.

«Oleme alustanud 2023. aastat väljakutsete kokkupuutepunkti torust sisse vaatamisega, nagu pole meie eluajal veel olnud,» ütles ta New Yorgis diplomaatidele.

Guterres märkis, et tippteadlased ja julgeolekueksperdid nihutasid jaanuaris viimsepäevakella südaööst 90 sekundi kaugusele, lähim, mida inimkonna hävingut tähistav mõõdupuu on eales olnud.

Peasekretäri sõnul võtab ta seda kui hoiatusmärki.

«Me peame üles ärkama ja tööle asuma,» anus ta liikmesriike, kui luges ette nimekirja viivitamatut tähelepanu vajavatest teemadest 2023. aastaks.

Nimekirja eesotsas troonis Venemaa agressioonisõda Ukraina vastu, mille täiemahuline faas jõuab 24. veebruaril aastapäevani.

«Väljavaated rahule kahanevad endiselt. Edasise eskalatsiooni ja verevalamise šansid suurenevad pidevalt,» ütles ta.

«Kardan, et maailm ei kõnni mitte unes laiemasse sõtta. Kardan, et see teeb seda päranisilmi,» hoiatas ta.

Guterres viitas ka teistele rahu ohustavatele ohtudele, alustades Iisraeli ja Palestiina Lähis-Ida konfliktist kuni relvakonfliktide ja probleemideni Afganistanis, Myanmaris, Saheli piirkonnas ja Haitil.

«Kui iga riik täidaks oma kohustusi (ÜRO) harta ees, oleks õigus rahule tagatud,» ütles ta.

Peasekretär lisas, et käes on aeg muuta lähenemist rahule taaspühendumisega hartale, seada inimõigused ja väärikus esikohale, rõhuga sõja ärahoidmisele.

Laiemalt võttes kritiseeris Guterres strateegilise nägemuse puudumist ning poliitilise ja ärieliidi erapoolikust lühiajalistes otsustes.

«Järgmised valimised. Järgmine taktikaline poliitiline manööver võimu külge klammerdumiseks. Ent samuti järgmine äritsükkel või isegi järgmise päeva aktsiahind. See lähiperspektiivi mõtlemine ei ole mitte ainult sügavalt vastutustundetu, see on ka ebamoraalne,» ütles ta.

Rõhutades vajadust tegutseda tuleviku põlvkondi silmas pidades, kordas peasekretär oma üleskutset üleilmse finantssüsteemi radikaalsele muutusele.

«Midagi on meie majandus- ja finantssüsteemiga aluspõhimõtteliselt valesti,» ütles Guterres, süüdistades seda vaesuse ja näljahäda suurenemises, rikaste ja vaeste lõhe üha jätkuvas laienemises ning arenevate maade kuhjuvas võlakoormas.

Guterrese sõnul ei ole fundamentaalsete reformideta võimalik vältida, et rikkamad riigid ja inimesed ei saa veel rikkamaks ning üleilmse lõuna riikidele ja kogukondadele jäävad vaid leivapalukesed.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles