Gruusia kohus jättis Saakašvili vangi (2)

Copy
Gruusia ekspresident Mihheil Saakašvili.
Gruusia ekspresident Mihheil Saakašvili. Foto: IRAKLI GEDENIDZE / REUTERS / Scanpix

Gruusia kohus otsustas täna hoida ekspresident Mihheil Saakašvili vangis, keeldudes tema soovist lükata kuue aasta pikkune vangistus kehva tervise tõttu edasi.

Thbilisi kohtu kohtunik Giorgi Arevadze lükkas presidendi taotluse tagasi, ehkki Saakašvili arst ja advokaadid ütlesid, et endise liidri seisund on suure kaalulanguse tõttu eluohtlik.

Saakašvili mõisteti tagaselja süüdi ametipositsiooni kuritarvitamises ning talle määrati kuue aasta pikkune vangistus 2018. aastal.

Ta peeti kinni 2021. aastal mitu päeva pärast seda, kui ta oli eksiilist Gruusiasse tagasi tulnud.

Advokaat Dito Sadzaglišvili ütles reedel AFP-le, et Saakašvili kaal on langenud pärast vahistamist 2021. aasta oktoobris 115 kilogrammilt 68 kilogrammile.

Ekspresidendi läbi vaadanud doktor Mariam Jiškariani ütles, et Saakašvilil on kahheksia – kaalulangus, lihasmassi ja jõu kadu.

Justiitsminister Rati Bregadze kinnitas aga, et Saakašvili saab arstiabi ja tema õigused on kaitstud.

«See mees kahjustab end ise, sest keeldub korralikult söömast,» ütles minister ja sõnas, et ekspresident püüab nii saavutada vanglast vabastamist.

Sadzaglišvili nimetas ministri sõnu küüniliseks valeks. «Saakašvili ei keeldu toidust, ta ei saa süüa,» ütles advokaat.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi süüdistas neljapäeval Gruusiat aastatel 2004–2013 presidendiametit pidanud Ukraina kodaniku Saakašvili aeglases tapmises.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles