USA ei tagasta luureõhupalli jäänuseid Hiinale

Copy
Väidetava luureõhupalli hävitamine.
Väidetava luureõhupalli hävitamine. Foto: Randall Hill

USA ei kavatse Hiinale arvatava luureõhupalli jäänuseid tagastada, teatas esmaspäeval Valge Maja.

Valge Maja kõneisik riikliku julgeoleku alal John Kirby ütles, et mõned õhupalli osad on juba leitud Atlandi ookeanilt Ühendriikide idaranniku lähedalt, kuhu pall langes pärast seda, kui USA hävitajad selle laupäeval alla tulistasid.

«Ilm on praegu selline, et ei võimalda jäänuste langemise piirkonnas veealust uurimistööd. Lähipäevil saame minna ja paremini uurida, mis mere põhjas on, aga otsingud on alles alguses,» selgitas Kirby.

«Ma ei ole teadlik mingitest kavatsustest ega plaanidest õhupalli jäänused Hiinasse tagastada,» lisas Kirby.

Kirby sõnul on juba kindlaks tehtud, et õhupall mitte ainult ei triivinud, vaid sellel olid ka propellerid ja tüür juhtimiseks. «Analüüsime ka andmeid, mille saime õhupallilt enne selle allalaskmist. Nüüd saame osa sellest tagasi ja ma arvan, et saame veelgi rohkem teavet,» jätkas Kirby.

USA otsus tulistada alla õhupall, mis Pekingi väitel kaldus kursilt kõrvale, on tõsiselt mõjutanud ja kahjustanud riikidevahelisi suhteid, teatas varem päeval Hiina välisministeerium.

«USA tegevus on tõsiselt mõjutanud ja kahjustanud mõlema poole jõupingutusi ja edusamme Hiina-USA suhete stabiliseerimisel pärast Bali kohtumist,» ütles asevälisminister Xie Feng välisministeeriumi ametlikus avalduses.

Xie pidas silmas presidentide Joe Bideni ja Xi Jinpingi tippkohtumist novembris.

Peking sarjas juba pühapäeval Pentagoni otsust tulistada alla väidetav Hiina luureõhupall, mida märgati muu hulgas tundlike USA sõjaliste objektide kohal lendamas.

Hiina võimud süüdistasid Ühendriike «selges ülereageerimises ja rahvusvahelise tava tõsises rikkumises». «Hiina väljendab jõulist rahulolematust ja protesti USA jõu kasutamise vastu mehitamata tsiviilõhusõiduki ründamiseks,» seisis välisministeeriumi avalduses, milles hoiatati ühtlasi, et Peking jätab endale õiguse täiendavalt reageerida.

Pentagon kinnitas, et USA hävitaja tulistas laupäeval Lõuna-Carolina osariigi ranniku lähedal alla Hiina luureõhupalli. Pentagon süüdistas sealjuures Pekingit USA suveräänsuse «vastuvõetamatus rikkumises».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles