Biden püüab kõnes olukorrast riigis rahva meeleolu tõsta

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: Andrew Caballero-Reynolds/AFP/Scanpix

USA president Joe Biden püüab täna kõnes olukorrast riigis tõsta rahva meeleolu ja tuua välja oma jõupingutused Ühendriikide majanduse tugevdamisel.

President on pärast kaht pandeemia-aastat, läbikukkunud lahkumist Afganistanist, sisepoliitilisi pingeid ja Vene-Ukraina sõda optimistlik ja tunneb, et tal on palju, mida tähistada.

«Tahan rääkida ameerika rahvaga ja anda neile teada olukorrast riigist – mis toimub, mille kallal töötamist ma ootan,» ütles Biden esmaspäeval.

Biden teeb pöördumise kongressi, valitsuse liikmete ja tohutu telepubliku ees ajal, mil majandus on pandeemiast tugevalt taastumas ja töötus langenud 50 aasta madalaimale tasemele.

«Siin on president, kes on erakordselt optimistlik,» ütles Valge Maja pressisekretär Karine Jean-Pierre.

Samas on pöördumise taustal ka ebastabiilsed suhted suurriigi Hiinaga, mille väidetava luureõhupalli USA hävitaja laupäeval alla tulistas.

Samuti on Bidenil probleeme kodumaal, kuna hiljutised arvamusküsitlused näitavad, et enam kui pooled valijad ei taha, et ta kandideeriks 2024. aastal teiseks ametiajaks.

Positiivse küje poolt on vaid mõned kuud tagasi katastroofilisena paistnud inflatsioon viimastel kuudel järele andnud.

Lisaks on alanud sadade miljardite dollarite eraldamine Bideni programmidele tehnoloogiatööstuse elavdamiseks ja taristu parandmiseks.

Reedel avaldatud tööstatistika näitas poole sajandi madalaimat töötust, mis pani presidenti kuulutama: «Võin rõõmuga teatada, et olukord riigis ja olukord meie majanduses on tugev.»

Vabariiklased, kes võitsid hiljuti esindajatekojas enamuse, on samal ajal lubanud Bideni peamised poliitikameetmed tõkestada.

Kriis on podisemas seoses vabariiklaste keeldumisega tõsta USA võlalage. Valitsus hoiatab, et kui seda ei tehta, seisab ees rahvusvahelise mõõtmega finantskatastroof, mis võib viia riigi maksejõuetuseni.

Pressisekretär Jean-Pierre möönis, et paljud valijad on rahulolematud ja mures majandusliku ebakindluse pärast.

«See on äärmiselt keeruline aeg,» lausus ta. Kõne olukorrast riigist saab olema «oluline hetk».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles