WHO: Türgi-Süüria maavärinast võib olla mõjutatud 23 miljonit inimest

Copy
Päästjad ja elanikud kammivad maavärina epitsentri lähedal Kahramanmarasi linnas rususid läbi.
Päästjad ja elanikud kammivad maavärina epitsentri lähedal Kahramanmarasi linnas rususid läbi. Foto: Adem Altan / AFP / Scanpix

Türgis ja Süürias tuhandeid inimesi tapnud maavärinast võib olla mõjutatud kuni 23 miljonit inimest, hoiatas täna Maailma Terviseorganisatsioon (WHO).

«Ülevaatekaardid selle sündmuse kohta näitavad, et mõjutatud võib olla 23 miljonit inimest, nende seas viis miljonit haavatavates elanikkonnarühmades,» ütles WHO eriolukordade vanemametnik Adelheid Marschang terviseagentuuri täitevkomiteele.

«Tsiviiltaristu ja võimalik, et ka tervishoiutaristu on saanud kannatada kogu mõjutatud piirkonnas, peamiselt Türgis ja Loode-Süürias,» ütles ta.

WHO hinnangul võivad peamised rahuldamata vajadused olla vahetus ja keskpikas plaanis Süürias, lisas ta.

Türgit ja Süüriat tabanud maavärinas ja järeltõugetes hukkus üle 5000 inimese ja päästetööd käreda külma ja varisenud hoonete keskel alles kestavad.

«Nüüd on võidujooks ajaga,» ütles WHO juht Tedros Adhanom Ghebreyesus, lisades, et terviseagentuur saadab piirkonda kiiremas korras abi.

«Oleme mobiliseerinud hädaabivarud ja aktiveerinud WHO kiirabirühmade võrgustiku, et pakkuda elutähtsat arstiabi vigastada saanutele ja kõige haavatavamatele.»

Maavärin tegi maatasa tuhandeid hooneid üle tohutu maa-ala Türgi-Süüria piiril, mida kimbutasid juba varem sõda, ülestõus, põgenikekriisid ja koolera.

Olukord on eriti raske Põhja-Süürias, mida on laastanud aastaid kestnud sõda.

«Abi liikumist üle piiri Loode-Süüriasse hakkab tõenäoliselt häirima või juba häirib maavärina põhjustatud kahju,» ütles Marschang. «See oleks juba iseenesest tohutu kriis.»

WHO juht lubas, et agentuur teeb lähedast koostööd kõigi partneritega, et toetada mõlemat riiki eelseisvatel kriitilistel tundidel ja päevadel ning ka kuudel ja aastatel, kui riigid taastuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles