Rootsi panustaks Leedu õhuturbemissiooni NATO-sse astumise järel

BNS
Copy
Rootsi peaminister Ulf Kristersson koos Leedu president Gitanas Nausedaga Vilniuses 7. veebruaril.
Rootsi peaminister Ulf Kristersson koos Leedu president Gitanas Nausedaga Vilniuses 7. veebruaril. Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP/Scanpix

Rootsi kavatseb panustada NATO õhuturbemissiooni Leedus pärast alliansiga liitumist, ütles kuningriigi peaminister Ulf Kristersson täna Vilniuses.

Stockholm on tänulik Leedule toetuse eest Rootsi ja Soome NATO-püüdlustele, ütles Kristersson.

Pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse lõpetasid Soome ja Rootsi oma senise neutraliteedipoliitika ja esitasid koos liitumispalve mullu mais. Paraku on Rootsi sissesaamist muutnud keerulisemaks Türgi, mis süüdistab Stockholmi nende sõnul «terroristide» varjamises, eriti Kurdistani Töölispartei (PKK) liikmed.

Rootsi ja Türgi suhteid on pingestanud ka jaanuaris aset leidnud protest Stockholmis, mille käigus Taani-Rootsi paremäärmuslik poliitik põletas koraani. Samas Leedu avaldab lootust, et Rootsi ja Soome on täisliikmed eeloleval NATO tippkohtumisel Vilniuses.

Kristerssoni sõnul tugevdavad Rootsi ja Soome NATO regionaalseid maavägesid, kui neist saavad alliansi liikmed.

Rootsi võttis aasta alguses üle EL-i eesistujariigi positsiooni ning Kristerssoni sõnul on Stockholmi eesmärk keskenduda Euroopa julgeolekuteemadele järgneva kuue kuu jooksul.

Samuti rõhutas ta vajadust toetada Ukrainat võitluses Vene invasiooni vastu, öeldes, et Ukraina saatus on ühtlasi ka Euroopa saatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles